Днес се навършват 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

0
11
Венец
Венец. Снимка: Pixabay

Навършват се 119 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание. То е резултат на острата реакция от страна на българския народ на решението на Великите сили – Великобритания, Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия, Италия, областите Македония и Южна Тракия да останат в пределите на Османската империя след края на Руско–турската война, довела до Освобождението на България.

Борбата срещу това решение е взето по време на Берлинския конгрес от 1878 година и придобива организиран характер със създаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМОРО/ в Солун, с гъста мрежа от революционни комитети.

През 1903 година, 10 години след своето създаване, ВМОРО решава, че е настъпило времето за въстание срещу Османската империя. След спорове между водачите дали въстанието да се води като партизанска война, както иска Гоце Делчев, се налага мнението за перманентно повдигане на целия народ.

Първи и масово въстава Битолският революционен окръг, после са обхванати Леринско, Костурско, Охридско и Кичевско. В Крушево е обявена република, в чието управление са поканени да се включат представители на всяка една етнорелигиозна общност в града – българска, гръкоманска и влашка. Макар да просъществува едва 10 дни – от 3 до 13 август 1903 година тя е считана за най-големия успех на въстанието. Революционното движение се разраства в Солунски окръг към Струмица и в Скопско. На 18 август – Преображение, пламва въстанието на българите в Одринска Тракия. Последен се включва Серски окръг, днес територията му е в границите на две държави – България и Гърция.

На 17 септември същата година щабът на въстанието моли София да обяви война на Турция. Под натиска на Великите сили и заплахата за нападение от съседите, България изразява дипломатически протести срещу насилията над въстаналото българско население. За 2 месеца над 26000 въстаници водят в Македония и Тракия 289 сражения срещу 350000 султанска войска. Жертвите са огромни. Изгорени са над 200 села и градчета. В България бягат над 30 хил. души.

Тези исторически събития са повод цяла България да се прекланя пред подвига на радетелите за свобода. На много места у нас ще бъдат организирани чествания и поднесени венци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments