Днес е Международният ден на музеите

0
7
Снимка: Укипедия
Снимка: Укипедия

На 18 май всички служители на музеите празнуват своя професионален празник – Международния ден на музеите.

Музеите са учреждения, които събират, съхраняват и публично излагат различни предмети и свързана с тях информация, които представляват обществен интерес. Думата „музей“ се отнася както за институцията, така и за самата сграда, в която тя се помещава. Тя произлиза от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и идва от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото, посветено на музите покровителки на изкуствата в гръцката митология.

Международният съвет на музеите (ИКОМ) приема следната дефиниция през 2007 г.:

„Музеят е постоянна институция с идеална цел, в услуга на обшеството и неговото развитие, отворена за публиката, която събира, консервира, изследва, комуникира и показва материалното и нематериалното наследство на човека и обкръжаващата го среда, с цел образование, изследване и развлечение“

През 1977 година ИКОМ организира за първи път Международен ден на музеите. Оттогава събитието се отбелязва ежегодно на датата 18 май. Празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята на музеите в развиващото се общество. Всяка година ИКОМ дефинира различна тема за Международния ден на музеите: „Музеи и памет“, „Музеите в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения“. За 2019 година темата е „Музеи като културни центрове: бъдещето на традицията“.

Тазгодишното послание на президента на ИКОМ Суа Аксой е:

„Днес, както и на всеки 18 май от 1977 г. насам, световната музейна общност се събира на Международния ден на музеите. По целия свят се организират хиляди дейности и събития, за да се почетат музеите като несравними места за познание, вдъхновение и творчество.

Тази година предложената от ИКОМ тема е „Музеи като културни центрове: бъдещето на традицията”. Темата сама по себе си е изявление за важната роля на музеите в бъдещето на нашите общества. Те дават смисъл на нашето минало и го правят смислено днес – солиден път, по който можем вървим към нашето бъдеще. В резултат на това, докато запазват основните си мисии, като събирането и съхраняването, музеите могат да бъдат пионери на социалната промяна. Днес, те са по-наясно с това от всякога.

Въпреки това, този празник не е само за музеите – той е и за техните общности. Музейните ентусиасти, случайните посетители и всички между тях – дори и тези, които никога преди не са стъпвали в музей. Става дума за укрепване на връзките, които ги свързват и създават нови. Това е празник на нашата колективна памет, на нашите истории и на нашите традиции. Повод да научим за завладяващото разнообразие, което ни обединява в нашите различия.

На тази ДАТА, от името на глобалната мрежа на Международния съвет на музеите, каним всички да се присъединят към този празник. Който и да сте, където и да сте: музеите са отворени за вас, днес и винаги.“

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от