Директорът на РДПБЗН-Бургас: Под 50% от дейността ни е гасене на пожари, 55% са спасителни акции и подпомагане

0
243
Отбелязване на професионалния празник
Отбелязване на професионалния празник. Снимка: Искра.бг

Под 50% от дейността на огнеборците е свързана с гасенето на пожари, като останалите 55% са спасителни операции и съдействие на други структури – най-вече на „Спешна помощ“. Това отбеляза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РДПБЗН/ в Бургас комисар Николай Николаев по време на тържественото честване на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/ в МВР. По думите му изминалата година за областта е била трудна и уточни:

„Радваме се, че днес сме тук да отбележим празника, тъй като ако беше преди седмица-две може би нямаше да сме тук и да се съберем. През тази година преминахме през много предизвикателства – като започнем от взривения склад за боеприпаси в Карнобат, през изтичането на газ от жп цистерна на гарата в Карнобат през големите пожари около Изворище и Миролюбово, и кв. „Черно море“, като бедственото положение в село Кубадин в Община Средец, големият пожар – Голямо Буково, между Горно и Долно Ябълково, между село Равна гора и село Маринка в Община Бургас. По-голям пожар имаше и в Кошарица в Община Несебър. Само от тези пожари в Област Бургас щетите върху горския фонд са от над 10 000 декара гора, а пожарите са на хиляди декари площ.“

С пожарни автомобили са били евакуирани повече от 130 души от бедствието в Царево и Приморско, коментира още комисар Николаев и похвали колегите си, че не са допуснали човешки жертви при големия пожар в Кубадин.

Областният управител на Бургас Пламен Янев, който се включи в честването на празника, благодари не само на пожарникарите, че всеки ден рискуват живота си в защита на населението, но и на семействата им: „На първо място искам да благодаря на Вас и на Вашите семейства, че сте приели ежедневната си служба, която включва риск за живота. Много често ние като общество не осъзнаваме каква тежест е това за едно семейство да имат служител в него, на който част от ежедневието му е да рискува живота си в защита на всички нас. Благодарим Ви за тези усилия!“

И добави:

„На всички жители в Област Бургас искам да кажа, че притежаваме един страхотен екип и те заслужават пълното наше доверие и подкрепа по време на кризисни ситуации, защото аз се убедих колко високо е нивото на себеотдаване и професионализъм в критични ситуации. Колкото и да е горещо оттук нататък винаги ще съм една идея по-спокоен, когато знам, че те са на място и работят.“

Според кмета на Бургас Димитър Николов изминалата година не се е различавала много от предишната – тя е била изключително тежка и натоварена с много пожари на територията на Общината. По думите му погубила се е много общинска гора, а огънят буквално е стигнал до жилищните сгради на населените места.

„От името на своите съграждани искам да Ви благодаря. Чест и привилегия за град Бургас е да служат тук при нас в „Пожарна безопасност“ храбри, смели и достойни мъже и Община Бургас ще продължава всяка година да подпомага дейността на „Пожарна безопасност“ в град Бургас. Ще продължаваме да помагаме и с модернизирането на сградния фонд, с модернизирането и обзавеждането, което имате нужда като професионален ангажимент“, каза той.

Тържеството продължи с награждаване на заслужилите служители. Първата част от грамотите бяха връчени от директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов:

Втората част от грамотите бяха дадени от комисар Николаев:

Наградени бяха и отличените деца и ученици в областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата“:

На финала на честванията пред сградата на РДПБЗН-Бургас беше отслужен и тържествен водосвет.

С това не приключва празникът на огнеборците. От 18:00 часа утре на площада пред паметника-мемориал „Пантеона“ ще има демонстрации на пожарогасителната и аварийно-спасителната техника от състава на Първа и Втора РСПБЗН-Бургас и сектор „СОД“-Бургас, които ще разяснят и правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации пред жителите и гости на града.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments