Директорът на ИАРА: Всеки има право да протестира

0
362

 

„Всеки има право да протестира. Нещо, което сме твърдели винаги.“

Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов по време на протеста на рибарите, които са недоволни от въведената тримесечна забрана за улов на бяла мида. Той подчерта, че преди да пусната заповедта е било проведено обществено обсъждане.

„Проведени са срещи със заинтересованите страни. Това е нещо, което правим с цел запазване на ресурса. Морето все пак е на всички нас – морето е мое, морето е ваше. За да има море, ние трябва да се погрижим. По научни изследвания в момента е периодът, в който се размножава бялата мида, така че ние правим всичко възможно да я запазим.“, каза още Николов.

От своя страна един от участниците в протеста Георги Рахнев подчерта, че те не са против забраните, но само в размножителния период. Дори предлагат да бъдат плаващи и да се въвеждат два пъти в годината. Ето какво още каза той:

„Ние не сме против забрана в размножителния период. Ние искаме този период да е плаващ, защото всяка година той е различен в зависимост от температурата на водата. Размножителният период е цяла година. Активният е през април. Винаги сме предлагали на колегите от ИАРА да дойдат и да видят. Те мидите се познават и без да се отварят.“

 

Пред Искра.бг председателят на Сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев подчерта, че техни членове са засегнати от заповедта и затова са се включили в протеста.

„Мнението на колегите е, че е много закъсняла заповедта. Моето мнение също е, че много по-рано трябваше да бъде въведена. Когато действаше заповедта за калкан и за кая, тогава трябваше да бъде и за бяла мида и да бъде до 15 юни, което е абсолютно удачно. Сега е закъсняла и ги засяга точно през летния период, когато има пазар.“, обясни Милев.

Той акцентира на факта, че рибарите не са работили два месеца заради карантината заради коронавируса и сега се надяват да започнат да ловят. А тази заповед ги е хванала неподготвени. Миналата година е била един месец, подчерта още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments