Директорът на ИАРА Галин Николов иска седалището на агенцията да бъде преместено в София

За целта е изпратил доклад до зам.-министъра на МЗХГ Георги Събев

0
3481
Централата на ИАРА в Бургас
Централата на ИАРА в Бургас

След дълга институционална битка централното управление на „Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури“ /ИАРА/ се премества от София в Бургас. Това се случва през 2015-а година, но „благодарение“ на настоящия изпълнителен директор на ИАРА Галин Николов, централното управление на агенцията може да бъде върнато в София.

Галин Николов
Галин Николов

В сигнал до Искра.бг се посочва, че в доклад от Галин Николов, адресиран до зам.-министъра на „Министерство на земеделието, храните и горите“ /МЗХГ/ Георги Събев, са изложени мотивите, според които преместването на централното управление на агенцията ще повиши ефективността й.

Другарят Николов счита, че преместването ще улесни взаимодействието с другите държавни институции, агенцията ще има по-адекватно участие в различни работни групи и срещи, участието на служители на агенцията в европейски и международни прояви ще става по-лесно, както и това, че агенцията ще си осигури независимост от бранша. Изтъкнати са различни мотиви, но не се посочва какви ще бъдат недостатъците на тази смяна.

Какви ще са негативните последици за Бургас и региона ако централното управление на агенцията бъде преместено?

1. Преместването означава загуба на работни места, което е в ущърб за икономиката на града. Десетки служители ще са принудени да търсят източник на средства.
2. Някои от служителите са изключителни специалисти в областта си. Заради спорно решение, агенцията ще се лиши от техните познания и опит.
3. Контролът върху сладководните басейни в областта ще намалее, което ще увеличи злоупотребите от страна на бракониерите.
4. Контролът върху Черно море също ще бъде отслабен.
5. След преместването ще е нужно време, докато новоназначената администрация се адаптира и заработи качествено и количествено. Ще се създаде хаос, който ще е в ущърб на агенцията, бизнеса, рибарите и всички други, които са зависими от институцията.

Според запознати със ситуацията, истинската причина за преместването е, че мастит бизнесмен има интерес към имота, който е държавна собственост и върху който е построена сградата на ИАРА, както и други сгради. За да се сдобие с имота или с част от него, институциите, които се помещават в сградите, трябва да бъдат преместени и отстраняването на ИАРА би било едно добро начало!

Сградата на ИАРА и имота върху, който е построена
Сградата на ИАРА и имота върху, който е построена

В доклада Галин Николов пише, че:

„Седем години по-късно ИАРА си остава единствената децентрализирана държавна структура, като за този период не може да се каже, че са налице подобрения както в организаицонен, така и в оперативен план…“

Другарят Галин Николов е изпълнителен директор на агенцията от 2017-а година. От написаното става ясно, че за 4 години управление не е успял да подобри структурата и работата на агенцията. И тук възникват няколко въпроса:

1. Като директор с какво е допринесъл за ИАРА?
2. Щом за 4 години не е направил подобрения в агенцията, то защо заема поста изпълнителен директор, а не си подаде оставката?
3. Каква е истинската причина да поиска преместване на централното управление на ИАРА?
4. Защо докладът е адресиран до зам.-министъра, а не до министъра?

Държавниците, от които зависи преместването, ще позволят ли то да се осъществи и ще станат съучастници или ще стопират този абсурд?

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments