Директорът на „Александровска“: Приоритет ни е предоговарянето на някои от просрочените задължения

0
41
УМБАЛ
УМБАЛ "Александровска" Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Приоритет на УМБАЛ „Александровска“ е предоговарянето на някои от просрочените задължения, заяви нейният нов директор д-р Атанас Атанасов. Той посочи, че първоначално ще се анализират причините за натрупването им. Медикът коментира пред „bTV“:

Ние ще направим бърз преглед на всички договори, които са подписвани с доставчици, ще видим къде и как биха могли да се предоговорят някои от просрочените задължения и, разбира се, ще си поставим цели с конкретни лица от ръководството на болницата, които да натоварим с контролиране на изпълнението им – цели, които да са измерими и да бъдат в посока бързо подобряване на финансовото състояние.“

Д-р Атанасов уточни, че той и новият съвет на директорите вече са вписани в Търговския регистър. Той обясни, че към момента единствената информация, с която разполага за проблемите на лечебното заведение, е от отчетите, които са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването и предстои да се направи бърз ситуационен анализ. Чрез него ще бъдат идентифицирани основните проблеми на болницата и допълни:

В справките, които бяха публикувани за финансовото състояние на болницата всъщност се вижда, че тези близо 68 милиона касаят общата загуба с натрупвания в годините. Когато обсъждаме финансовото положение, трябва да правим разлика между икономическите понятия. Тук става въпрос за загуба с натрупвания, която е в размер на 67,9 милиона при записан собствен капитал на търговското дружество от 70 милиона, което говори, че има тенденция към декапитализация.

Новият директор на болницата разясни, че ще окаже съдействие на КПКОНПИ за проверката, която е свързана с проф. Димитър Буланов. Той уточни, че няма представа какви са точните причини за нейното иницииране, встрани от публикуваната информация в медиите.

Според д-р Атанасов има информация за известни противоречия между различни групи от работещите в лечебното заведение. Според него до промени в неговия екип може да се стигне само при нужда от оптимизиране на дейността най-вече в административната ѝ част.

Новото ръководство ще се подготви за евентуална нова вълна при пандемия от COVID-19.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments