Димитър Стоянов за войната в Украйна: Най-голямата заплаха за мира след Втората световна война

0
26
Среща
Среща. Снимка: МО

„Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество за постигане на целите на инициативата SEDM.“

Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов при откриването на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Тя се провежда в София в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа /SEDM/. Процесът SEDM е създаден през 1996 г. като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество и повишаване на сигурността и стабилността в тази част на Европа.

Министър Стоянов акцентира върху значителната роля, която Процесът играе вече повече от четвърт век в укрепването на добросъседските отношения и в евроатлантическата интеграция на държавите от региона. Той подчерта съществения принос на SEDM за справяне със съвременните заплахи пред сигурността.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов. Снимка: МО

„Изпълнената с предизвикателства обстановка в региона и в света укрепва увереността ни, че в тези тревожни времена трябва да останем заедно, за да запазим мира, сигурността и стабилността“, каза Стоянов пред участниците във форума, сред които са колегите му от Румъния, Грузия и Молдова.

Тазгодишната среща на министрите на отбраната в София преминава под знака на предизвикващите тревога и възмущение събития на територията на независима Украйна, която е една от членуващите в Процеса държави.

„Ние следим с огромна загриженост конфликта, който оценяваме като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война. Бих искал да изразя нашата солидарност и дълбок респект към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в борбата им за отстояване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза министър Стоянов.

„От създаването си Процесът SEDM успешно насърчава мира, взаимното разбирателство и придържането към нашите споделени ценности и е признат за значима регионална инициатива“, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, под чието ръководство е ротационното председателство на SEDM.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments