Димитър Стоянов: КЕВР е буквално обезглавена заради некомпетентността на „промяната“

0
20
КЕВР
КЕВР. Снимка: КЕВР

КЕВР е буквално обезглавена заради некомпетентността на „промяната“. Оказва се, че за периода от встъпването си в длъжност до днешното решение на Конституционния съд Станислав Тодоров не е направил абсолютно нищо по линия на Правилата за дейността на КЕВР и нейната администрация, които не са пипани от 2020 година.

В тях не са отразени промените в закона (още фигурира, че Комисията се състои от 9 членове, а не от 5), които бяха направени преди половин година, а самият Тодоров не е направил абсолютно нищо, за да уреди начина и поредността на неговото заместване. Съдейки по казаното от пресконференцията – такива издадени заповеди няма.

Това показва много високо ниво на немарливост и безотговорност спрямо длъжността, за която е бил избран, и за институцията, за чието функциониране е отговарял. Разбира се, съгласно решението на Конституционния съд и да беше издал такава заповед, тя щеше да бъде недействителна. Защото, съгласно решението на КС, той е бил толкова председател на КЕВР, колкото е бил и Хънтър Байдън.

Но самата ситуация е симптоматична – месеци наред КЕВР необосновано се бавеше при утвърждаването на цената на природния газ за текущия месец, демонстрираше абсолютна неориентираност в енергийната ситуация, в която се намира България и т.н.

Казано по друг начин, след като не можеш да решиш един съвсем нормален административен въпрос, с който трябва да ти започне мандата на председател – да разпределиш кой какво да прави, кога и за какво да те замества – няма как да си в състояние да вземаш ключови решения по енергийната политика на държавата.

Създаването на всякакъв възможен хаос – управленски, административен, стопански, финансов – явно е най-характерната черта на управлението на „промяната“.
И не е само КЕВР. Няма дори стартирана процедура за избор на Инспекторат към ВСС и на парламентарна квота за ВСС. В Конституционния съд липсват двама съдии. Няма избран гуверньор на БНБ. И още може би толкова органи, които висят в пространството заради „промяната“.

Единственият начин да бъде решен текущия казус е Народното събрание да започне максимално бързо процедура по избор на председател на КЕВР.

Източник: Dimitar Stoyanov, Facebook

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments