Димитър Стоянов: Дадохме тласък на модернизацията на Българската армия

0
24
Димитър Стоянов
Димитър Стоянов. Снимка: МО

„Дадохме тласък на модернизацията на Българската армия. Това е първото нещо , което успяхме да направим. Един проект, който беше в застой, беше прекратен през април 2022 г., а дотогава не беше пипнат, изключително важният проект за бойната машина зн пехотата, беше рестартиран.“

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю, съобщиха от Министерството на отбраната. В коментар за постигнатото от служебния кабинет в областта на отбраната министър Стоянов посочи, че под неговото ръководство е сключен договор за придобиване на вторите 8 самолета F-16, работи се и по други проекти като проекта за придобиване на нови гаубици, който трябва да стартира в най-скоро време.

„Друго, което успешно направихме, беше откриването на сметка във Федералната банка в Ню Йорк. „Тази сметка не беше открита три години, в резултат на което България загуби над 10 млн. долара. Това са ценни пари за българската държава“, припомни министър Стоянов.

Министърът на отбраната отбеляза и помощта, която Българската армия оказва на населението с изпълнението на задачи в спасителни операции и с участието в медицинската евакуация на пострадали и болни хора, включително в оказването на помощ на пострадалите от природните стихии населени места. На въпрос колко струват тези операции, той каза:

„Човешкият живот е безценен. Армията е там, където трябва да бъде!“

На заседанието на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, което се проведе на 20 януари в Рамщайн, Федерална република Германия, украинският министър е благодарил на България за оказаната подкрепа.

„Няма място за емоции. Служебният кабинет изпълни решението на Народното събрание за предоставянето на въоръжение и боеприпаси на Украйна. България е парламентарна република“, заяви министърът на отбраната. Той обясни упреците към служебният кабинет за предоставената помощ със слабостта на парламентарно представените партии.

„Обидно е поведението на българските политици, които нямат смелостта да кажат какво се е правило“, заяви министър Стоянов по темата за статиите, излезли в чужди издания за изнесеното въоръжение, което е стигнало до Украйна през други страни, без решение на легитимните органи на държавата.

В заключение министър Стоянов отбеляза, че за него най-важно е да има приемственост в политиките, които се водят в сектор „Отбрана“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments