Димитър Пашев пита: Интересува ли се ДАНС от турска компания в Розовата долина?

0
142
Димитър Пашев
Димитър Пашев. Снимка: Facebook

Интересува ли се ДАНС от турска компания в Розовата долина?

Днес зададох писмен въпрос нa председателя на ДАНС Пламен Тончев, във връзка с инвестиционното намерение на турската дървопреработвателна компания „Кастамону България“ АД. Инвеститорът планира да увеличи двойно производствения си капацитет на смоли и ще има ново химическо производство на формалдехид в особено голям размер – 90000 тона на година.

Формалдехидът е летливо органично вещество и е леснозапалим. Неговите изпарения са с остра дразнеща миризма и хората, които са изложени дори и на ниски нива на формалдехид в продължение на дълги периоди от време, са склонни към свързаните с астмата респираторни симптоми, като кашлица и затруднено дишане.

Предприятието се намира вътре в населено място – село Горно Сахране, общ. Павел баня и е в непосредствена близост до селата Долно Сахране и Голямо Дряново, общ. Казанлък.

Две седмици подред се проведоха събрания в засегнатите села, като на тях присъстваха стотици граждани, които изразиха своите притеснения за възможните екологични и здравни последици, свързани с разрастването на производството на компанията. Гражданите взеха и решение да учредят инициативен комитет, който да се бори за чиста природа и здравословна среда за живот. За зам.-председател на ИК беше избран д-р Калин Калинов – доктор по Химия от БАН и дългогодишен активист и експерт на Възраждане. В него влязоха също и кметовете на пряко засегнатите села, както и юрист, инженер-технолог и активни граждани, готови да се борят за правото си на достоен живот в Розовата долина.

Миналата седмица РИОСВ-Стара Загора одобри изготвения Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Важна стъпка към реализиране на целта на предприятието. Интересното е, че фирмата сама ще осъществява мониторинг на вредните емисии, които ще се отделят при производствения процес. От своя страна институцията не вижда никакви притеснения за дейността на предприятието. Въпреки това от наши информатори разбрахме, че служители на ДАНС са били в РИОСВ и са разпитвали за фирмата. В тази връзка, зададох и своя въпрос, като тук е важно на първо място да разберем дали е застрашено здравето на гражданите и екологичната сигурност на страната.

Предстои обжалване на решението на РИОСВ.

Пожелавам успех на Инициативния комитет! Борбата ще е тежка, но обединени можем да постигнем всичко!

Източник: Димитър Пашев

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments