Димитър Николов за анаеробната инсталация: Чрез ферментацията на хранителните отпадъци ще може да произвеждаме електричество

0
570
Димитър Николов
Димитър Николов. Снимка: Искра.бг

Днес откриха новата анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Съоръжението се намира при ул. „Крайезерна“, след Логистичния парк. Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан. От биогаза ще се произвежда електричество и топлинна енергия.

Преди откриването кметът на града Димитър Николов каза:

„Анаеробната инсталация ще има капацитет за преработка на 30 000 тона отпадъци на година и ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. Изграждането на инсталацията стартира в най-неподходящото време в началото на COVID пандемията, след това продължи през финансовата криза, рязък скок цените на строителните материали. През този път екипите удържа и направи възможно тя да се случи. Нашата инсталация не отстъпва на качеството на такива, изградени в Германия. Тя ще бъде в полза на цялата еко система. Това ще бъде в полза на отпадъците и на цялата екосистема на територията на трите общини- Бургас, Поморие и Несебър.“

„Чрез ферментацията на тези хранителни отпадъци ще може да произвеждаме биогаз и от него да произвеждаме електричество. От днес стартира този процес“, подчерта бургаския градоначалник.

На събитието присъстваха представители на Европейската комисия /ЕК/, членове на Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда 2021-2027“ г., кметът на община Бургас Димитър Николов, кметът на община Несебър Николай Димитров, зам.-кметът на община Поморие Кунчо Гайдов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments