Димитър Найденов: По-ниските цени на основните групи храни трябва да е приоритет

0
18
Димитър Найденов
Димитър Найденов. Снимка: Facebook

Депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Димитър Найденов обяви, че по-ниските цени на основните групи храни трябва да се приоритет на държавата, пред това да се удължават привилегиите на един единствен сектор. Коментарът му идва след решението да бъде вдигната забрана за внос на зърно от Украйна. Във Facebook той пише:

„По-ниските цени на основни групи храни като хляб, месо, млечни продукти, олио, масло и други, трябва да са приоритет на държавата, пред това да се удължават привилегиите на един единствен сектор- този на зърнопроизводството. Който впрочем е най-подкрепян с еврофинансиране.

Само през 2022 г. селското стопанство е получило около 1.6 млрд лв. субсидии и помощи, а през 2023 г. са изплатени и предвидени за изплащане още около 2 млрд. лв.

Това, което държавата може и трябва да направи е да подобри механизма за по-справедливо разпределение на тези средства, за да стигат те до по-малките производители, вместо да се съсредоточват (може би умишлено) в ръцете на шепа земеделци.

Забраната за внос на по-евтино конкурентно зърно, позволи в България местната продукция, за период от време да се продава скъпо, на цени над борсовите, за което, в крайна сметка плащаме всички ние- потребителите.

Този период логично свърши и от това печелят само българските граждани.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments