Димитър Димитров: Една карта за машинно гласуване не може да бъде използвана последователно

0
68
Машини за гласуване
Снимка: Национално училище по роботика, Архив

Говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров обясни, че всеки гласоподавател, който избере да подаде своя вот с машина, ще получава смарт карта. Тя няма да може да бъде използвана последователно. Целта е да няма съмнения за злоупотреби при машинното гласуване.

Димитров обясни пред „БНТ“, че тази карта отключва достъпа на гласоподавателя. Що се отнася до дезинфекцията е било взето друго решение, а именно – да се използват ръкавици.

Според говорителя на ЦИК машинното гласуване не е по-сложно от използването на банкомат. След поставянето на карта има стъпки, които се изписват на екрана и които трябва да се следват. След това ще се визуализира избора на гласоподавателя, който той трябва да потвърди. При гласуването ще бъде принтирана и разпечатка, която ще се поставя в специална кутия. Целта е евентуално на случаен принцип да бъде извършена проверка дали има съответствие между запаметения вот в машината и разпечатките.

Според Димитров е възможно да възникнат трудности за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде дълга.

Говорителят на ЦИК каза още, че подготовката на изборите върви по график. Важно било утре комисиите да регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има и независими кандидати.

31 партии ще участват в парламентарния вот на 4 април. Този път те са повече, защото коалициите са по-малко и липсват такива в голям формат.

Димитров каза още, че партиите са тези, които правят изборите, защото те назначават всички състави от ЦИК до секционните комисии. Затова се разчита на тяхното съдействие.

Говорителят на ЦИК допусна, че мерките, които се взимат като ваксинацията на членовете на секционните комисии, може да дадат сигурност на хората и те да отидат да гласуват. Той не очаква избирателната активност да бъде много по-ниска от обичайната.

Що се отнася до охраната на машините за гласуване Димитров подчерта, че това е ангажимент на МВР, защото те по принцип охраняват изборния процес. Освен това стана ясно, че страната ще придобие машините окончателно едва след изборите, защото такива били клаузите – да мине първо един вот. Дотогава те са собственост на компанията, от която се закупуват.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments