Димитър Аврамов: През последните четири години в България е имало олигархизация

0
80
Заседание на Министерския съвет
Снимка: Правителствена информационна служба

През последните четири години ресурсите на държавата са отивали в големия бизнес. Това означава, че в България е имало олигархизация, обяви пред „БНР“ политологът Димитър Аврамов. За него този процес се вижда и с просто око. А това е особено ясно, когато става въпрос за кредитите, отпускани от Българската банка за развитие. За него именно заради това в момента от ГЕРБ определят действията на служебното правителство като чистка.

За Аврамов дори няма значение кои точно са фирмите, които са получавали пари от държавата. Но е важен фактът, че бившият вече премиер Бойко Борисов, бившото правителство и министър на икономиката са давали държавен ресурс в частна полза. Политическият ефект от това се наблюдава в момента и той е особено ясен от интервютата на представители на ГЕРБ и ДПС.

Аврамов прогнозира, че през следващите два месеца ще текат задкулисни преговори за създаване на ново правителство на статуквото, което да спре промяната в България. Под промяна той разбира това гражданите да имат равен достъп до държавата.

За политолога задачата на служебния кабинет е да работи така, че всички българи да усетят, че има позитивна промяна. И под всички българи Аврамов обясни, че не визира само привържениците на партиите на протеста, а и тези дори на ГЕРБ и на ДПС. И те трябва да разберат, че е възможно да се случват благоприятни за страната промени. За политолога ако това не стане, служебното правителство ще бъде обявено за реваншистко и ще бъде политизирано. Затова то няма право на грешки и няма право да политизира оценката за кабинета на Бойко Борисов. То трябва да работи само с факти и данни и всяка една злоупотреба да бъде проверявана от прокуратурата.

Според Аврамов два месеца са достатъчен период от време, за да бъде извършена ревизия във всяко едно министерство. Но той отново подчерта, че тя трябва да бъде направена по обективен начин, без да има предубеденост.

Политологът прогнозира, че е много вероятно и 46-ото Народно събрание да не успее да излъчи правителство. Но за него няма нищо страшно в това страната да влиза от избори в избори. Напротив. Той каза, че е добре да има силни избиратели и слаби политици.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments