Диана Ковачева: Спирането на сделки с имоти заради неплатени глоби ограничава правата на гражданите

0
97
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Омбудсман на Република България

Спирането на сделки с имоти заради задължения към държавата и неплатени глоби ще доведе до непропорционално ограничаване на правата на гражданите. Това твърди омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати становище до финансовия министър Росица Велкова по повод публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Тя допълва, че изменението по разпоредбата се предвижда поради зачестилите случаи, в които при прехвърляне и учредяване на вещни права върху недвижими имоти и прехвърляне на собствеността върху МПС, гражданите умишлено не декларират задълженията си при изповядване на сделката.

Според Ковачева информацията обхваща всички, подлежащи на принудително изпълнение публични дългове на лицата, а не както предвижда действащата към момента разпоредба – задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.

„Освен, че липсват аргументи за разширяването на кръга на задълженията, за които ще бъде заменено декларирането с извършване на проверка от страна на нотариусите преди изповядване на сделка, самите задължения не са точно и конкретно определени. При така предложената редакция на разпоредбата тези публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, включват и глоби, без да се отчита, че гражданинът може да не е разбрал, че е бил глобен, да е платил, но системата да не е отчела плащането, за глобата да е изтекла погасителната давност, да не е съгласен с наложената глоба и да обжалва и т.н.“, подчертава омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че това на практика е принудителна административна мярка, защото дори и да не е съгласен с наложената глоба, гражданинът би предпочел да плати, за да може да сключи сделката, отколкото да чака например да приключи съдебното производство за обжалване на глобата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments