Диана Ковачева алармира за хаос при изплащането на пенсиите на хората с увреждания

0
30
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Омбудсман на Република България

За проблем в изплащането на пенсиите на хората с увреждания у нас алармира омбудсманът на Република България Диана Ковачева. Тя е изпратила препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт /НСИ/ Ивайло Иванов, в която настоява да бъдат възобновени всички забавени плащания.

Хаосът с пенсиите е настъпил след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в сила от 25 януари. След тази дата Ковачева е получила многобройни жалби от граждани, които нямат възможност да получат полагащите им се средства, тъй като липсват реални действия от отговорните органи. 

В жалбите си гражданите отбелязват, че не срещат разбиране и подкрепа от Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ и от Териториалните поделения /ТП/ на Националния осигурителен институт /НОИ/ в страната относно развитието на процедурата, регламентирана с измененията в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, в сила от 25 януари. Те също така се оплакват, че непрекъснато са препращани от едната структура към другата, без реално да получат информация кога ще бъдат направени преводите на дължимите пенсии.

Диана Ковачева допълва, че засегнатите гражданите очакват в най-скоро време да си възобновят правата, защото всеки ден забавяне за тях означава грубо неспазване на действащото законодателството и е равносилно на произвол.

В препоръката си омбудсманът настоява да бъде предоставена информация на засегнатите граждани, която да бъде публикувана и популяризирана по подходящ начин.  

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments