Дейностите по третия лъч на метрото се изпълняват в срок

0
326
Метро
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Директорът на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев обяви, че няма забавяне при строителството и изграждането на третия лъч на столичното метро. Планира се изпитанията на първия участък от третия лъч да бъдат финализирани през април.

Част от дейностите по едната част са приключили по-рано от крайния срок – 5 октомври. За „Хоризонт“ проф. Братоев добави, че декемврийските дейности също са завършили в срок.

Сега предстоят изпитанията в участъка между „Красно село“ и „Граф Игнатиев“. Те са започнали през ноември и продължават около 5 месеца и половина.

Системите на „Siemens“ за управление са 6, с 3 подсистеми – за безопасност, автоматика и управление. По думите на проф. Братоев влаковете и системите трябва да работят съвместно. Той обясни:

„Надявам се всичко да върви нормално, защото това са сложни системи и много информация трябва да се въведе в софтуерите, тя частично вече е въведена. Това е участъкът от Красно село до „Граф Игнатиев“. От около 2 месеца и половина – три след това, ще бъде въведен участъкът от „Граф Игнатиев“ до „Владимир Вазов“ през Орлов мост – там са три километра и три станции, а през есента на тази година предвиждаме да завърши участъкът до Овча купел“.

Трите диаметъра на метрото се пресичат на 3 ключови станции. Проф. Братоев заяви, че сега се работи по 2 от тях – едната станция – „НДК II“, на булевард „Витоша“ и на „Патриарх Евтимий“ – е почти завършена. Там остава само връзката със „НДК I“, върху която се работи все още. Другата е на „Орлов мост“ с метростанцията на „Климент Охридски“, която вече е завършена.

Като бъде пусната в експлоатация в началото в най-натоварените часове влаковете по третия диаметър ще се движат през 5 минути. При по-голямо натоварване интервалът може да бъде 4 минути.

Четири минути е интервалът за час пик и при пускането на втория участък – до Овча купел.

Очакванията третата линия да бъде използвана от около 200 хиляди пътници дневно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments