Детските градини отварят на 22 май

0
1185
Детска градина
Детска градина. Снимка: Pixabay

От 22 май детските градини започват отново да приемат деца, съобщиха здравният министър Кирил Ананиев и просветният министър Красимир Вълчев по време на брифинг на Министерски съвет. По думите им това ще се случва при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки.

„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, коментира здравният министър и добави:

„Температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват“.

Просветният министър Красимир Вълчев добави, че е препоръчително децата да си останат вкъщи. По думите му до края на седмицата най-вероятно ще отворят първо частните детски градини, а през следващата до 1 юни ще отворят и държавните.

„След проведената анкета резултатите показват, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят. Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома.“

Групите ще бъдат съставени от между 10 и 12 деца, като дистанция ще се осигурява между различните групи. По думите на Вълчев децата ще прекарват повече време навън, тъй като това е по-безопасно.

„Не може да има дистанция вътре в групите между децата, тя не може да се осигури. Учителите ще бъдат снабдени с предпазни средства – маски и шлемове“, отбеляза той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments