Дете с недоказан хепатит е било лекувано в софийска болница

0
26
Дете, улица
Дете. Снимка: Pixabay

Дете на четиригодишна възраст с неизяснен хепатит е било настанено за лечение в софийската специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести преди десетина дни. Първоначалните му изследвания показали силно завишено ниво на трансаминази – сигурен признак за възпалителен процес. Въпреки съмненията за хепатит, детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано. За това разказа пред „bTV“ директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова.

По думите ѝ, веднага са били направени всички необходим изследвания, които касаят остри възпаления на черния дроб, но резултатите били отрицателни. Пациентът ще бъде извикан на контролен преглед след месец и ще бъде наблюдаван за отклонения между три месеца и половин година. Според лекарите все пак става въпрос благополучно завършила чернодробна инфекция.

Професор Червенякова подчерта, че се наблюдава увеличение на случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания. Характерното за Африка заболяване е известно от 70-те години. Източник са маймуните, а сред симптомите се наблюдава характерен обрив. Въпреки че болестта още не е била засичана в България, това е възможно заради честите интернационални пътувания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments