Десислава Танева: Имаме достатъчно запаси, за да се изхраним дълго време

0
104
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева увери, че имаме достатъчно запаси, за да бъде изхранено българското население за дълго време. Тя подчерта, че хранителната осигуреност е гарантирана. Резервите на млечната промишленост, от пшеница, царевица, слънчоглед и в животновъдството са големи.

Танева беше категорична пред „бТВ“, че затварянето на границите заради коронавируса няма да попречи на производството на храна в България, въпреки че някои от продуктите се внасят от чужбина.

Тя изрази удовлетвореност, че вече няма такива огромни струпвания пред хранителните магазини, каквито се наблюдаваха в петъка и през уикенда. Според нея населението е разбрало и положението вече е нормално.

„Консуматорското усещане и мислене такъв връх е взело, че дори не можем да си помислим, че можем да си наложим ограничение.“, каза още министърът.

Тя призова да се спазва социална дистанция и да не се правят неща, които не са необходими, защото крият риск за здравето. Танева обяви, че поддържа постоянна комуникация с производителите и търговците и презапасяването с храна е излишно. Министърът подчерта, че това ще доведе до изтичане на срока на годност и продуктите ще бъдат изхвърлени, което само ще се отрази на семейния бюджет.

Според Танева към днешна дата няма установено безусловно спекулиране с цените, но въпреки това се извършват непрестанни проверки по търговските обекти.

Що се отнася до Банско, който е под карантина, тя посочи, че основните хранителни продукти ще бъдат пускани в града след дезинфекция. Държавата е подкрепила общината с уреди, стана ясно още от нейните думи. Гарантирано е изхранването на гражданите.

„Всяка опашка и всичкоко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи.“, подчерта министърът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments