Дерайлиралият локомотив в Пловдив е бил този от Хитрино

0
250
Директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов посетиха жп гарата в Пловдив. Снимка: МВР
Директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов посетиха жп гарата в Пловдив. Снимка: МВР

За инцидента с влаковата композиция в Пловдив ще бъде разследван от следователи от Националната следствена служба (НСлС), съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Товарен влак с пропан-бутан дерайлира на гара Пловдив. Композицията е на фирмата „Булмаркет“ – собственик и на катастрофиралия влак на гара Хитрино. Същият е дори локомотивът, който е бил и при катастрофата в Хитрино, съобщи прокурорът на Пловдив Румен Попов. Инцидентът е станал в 04:16 ч. тази сутрин, когато товарната композиция с пропан-бутан, идваща от Сърбия, дерайлира на втори коловоз.

Изпращат се мобилните криминалистически лаборатории на място, а експертите, които сме ангажирали да подпомагат разследването са същите, които участваха като подпомагащ екип и при разследването на Хитрино. Собственикът на влаковата композиция е същият, който е собственик и на влаковата композиция в Хитрино“, обясни Арнаудова.

Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино през 2016 г., когато загинаха няколко души, други бяха ранени, а няколко къщи – разрушени. Това каза пред журналисти главният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от агенция „Фокус“. На въпрос дали и машинистите са били същите, които са управлявали композицията тогава, Попов отговори, че няма такива сведения.

Композицията от 27 цистерни е на фирма „Булмаркет рейл карго“ и е превозвала 2 100 тона пропан-бутан от Сърбия за гара „Разпределителна“ в Пловдив. Представители на пожарната, а и на компанията собственик вече обявиха, че причината за инцидента е повреда по железопътното трасе.

Трима са били машинистите в дерайлиралата товарна влакова композиция. Взетите кръвни проби не са показали съдържание на алкохол или наркотици. „Тримата са в добро състояние, без травматични увреждания. Към момента се провеждат техни разпити„, каза Румен Попов.

Окръжният прокурор посочи, че по случая е образувано досъдебно производство, по което се извършват активни действия и разпити на свидетели.

Локомотивите и цистерните от дерайлиралата товарна влакова композиция в Пловдив ще бъдат вдигнати след приключване на огледите. Това каза пред журналисти главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от агенция „Фокус“. Посочи, че се очаква на място да дойдат кранове от София, които да вдигнат локомотивите и цистерните.

След приключване на огледите ще ни трябват поне 3 часа, за да приключим действията и движението по линиите да бъде възстановено. Няма опасност от изтичане на газ, операцията е рутинна. Ще се работи с кранове, хидравлични инструменти, трябва да се вдигне голяма маса, тоест преди всичко механични дейности„, обясни Николов.

Той посочи, че реакцията на МВР при настъпване на инцидента е била мигновена. „Не е имало изтичане на газ, извършва се непрекъснат контрол върху средата. Няма никаква опасност за служителите и за населението„, подчерта Николов.

Окръжният прокурор на Пловдив посочи, че всички институции работят по случая.

С нормална скорост са се движели машинистите, влизат с 35 км. Дерайлирали са 2 локомотива и 3 вагона”, каза Петър Ганев, управител на „Булмаркет”. По думите му първоначалният оглед показал проблем със стрелката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments