Депутатите получават по около 1500 лева на месец, въпреки че гласуваха да дарят заплатите за коронавируса

0
200
Снимка: Фейсбук, Народно събрание на Република България
Снимка: Фейсбук, Народно събрание на Република България

Депутатите продължават да получават средства, въпреки че гласуваха да дарят заплатите си за борба с коронавируса. Те взимат по около 1500 лева месечно, предаде „24 часа“. Дарението беше гласувано като общо решение на парламента и засяга народните представители от всички парламентарни групи.

В него обаче не бяха включени допълнителните безотчетни средства в размер на 2/3 от заплатите, които се ползват от всеки депутат според финансовите правила на Народното събрание.

С тях например се заплащат възнагражденията на сътрудници, водачи на служебни автомобили и други. Става въпрос за допълнително по около 2800 лева на човек на месец.

От години обаче една част от тези средства отиват в политическите групи и партиите. В ГЕРБ например още през 2011 година разписаха ясни правила, като всички тези допълнителни пари отиват в касата на групата и депутатите могат да използват от тях само след предварително зададена мотивирана заявка, която трябва да бъде одобрена. Средства могат да бъдат използвани например за организиране на мероприятие в избирателния район или среща с организации.

В БСП пък половината от допълнителните средства се запазват от депутата, а останалите отиват в касата на групата. С тях се заплаща на сътрудници и за общи мероприятия. А от началото на годината с тези пари се издържа и централата на „Позитано 20“, тъй като партиите все още не са получили първия транш от субсидията си за 2020-а.

Подобна е ситуацията и в групата на „Обединените патриоти“, където 50% остават за народния представител, 30% за групата и 20 на сто – за партията.

До момента 1 393 627 лева са постъпили по сметката на Министерството на здравеопазването от заплатите на депутатите. Цифрата е към 30 април и беше съобщена от ресорния министър Кирил Ананиев.

Към 1 април основната заплата на народните представители е 4248 лева. Тя се равнява на 3 пъти средното брутно възнаграждение в обществения сектор. Освен това обаче се начисляват пари за научна титла, прослужени години и други и сумата нараства с около 1000 – 2000 лева. Така крайната заплата на депутатите реално е между 6000 и 8000 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments