Депутатите подкрепиха предложението на омбудсмана за промени в медицинската експертиза за инвалидите

0
1436
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

Единодушно със 184 гласа „За“ народните представители приеха на първо четене в пленарна зала законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева за промяна в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето. С тях се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързани със забавяне на преосвидетелстването им от органите на медицинската експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна вина, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Единодушно със 184 гласа „За“ народните представители приеха на първо четене в пленарна зала законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева за промяна в Закона за хората с увреждания /ЗХУ/ и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързани със забавяне на преосвидетелстването им от органите на медицинската експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна вина.

С решението от днес депутатите подкрепиха и другото предложение на омбудсмана в ЗХУ за отстраняване на допуснатата дискриминация спрямо месечните финансови помощи за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии с право на чужда помощ.

В края на ноември проф. Ковачева входира предложението си в парламента, което беше припознато и внесено от зам.-председателя на социалната комисия Деница Сачева.

С промените ще се осигури възможност за решение на проблемите на повече от 660000 уязвими граждани, за да могат хората с увреждания да имат достъп до полагащата им се месечна и целева помощ, пенсия и подкрепа до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments