Депутатите опростиха дълговете на всички вероизповедания

0
124
Народно събрание. Снимка: Общомедия
Народно събрание. Снимка: Общомедия

Законът за вероизповеданията беше приет със 104 гласа „за“ и само 28 „против“. По този начин дълговете на вероизповеданията се опростиха на първо четене.

В текстовете на закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. Според данни на финансовото министерство задълженията на шест регистрирани вероизповедания са 8,267 млн. лева.

Предвижда се субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското, пише „Актуално“. Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова готвените промени са сделка между ГЕРБ и ДПС. По думите й, споразумението е било ДПС да гласуват против ветото на президента Радев върху Изборния кодекс, а в замяна да бъдат опростени дълговете на на вероизповеданията, от което полза има Главното мюфтийство. От „Обединени патриоти“ също се противопоставиха на идеята за опрощаване на големите дългове на Главното мюфтийство и настояха, че така се противопоставя обществото.

„Законът вече трябва да се казва Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство“, заяви Искрен Веселинов от ВМРО и определи закона като бреме, показващ двоен стандарт и създаващ усещането, че едно вероизповедание се фаворизира.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира, че за пореден път ще се забие клин в обществото, за да бъде разделено на мюсюлмани и немюсюлмани.

Припомняме, че вчера Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан коментира, че Светият Синод няма задължения към НАП, НОИ и към отделни институции на държавата за последните десет години.

„Ако все пак е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпроса за тяхното опрощаване“, подчерта митрополит Йоан по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия вчера.

„Мога да кажа, че има шест регистрирани вероизповедания, които имат задължения към 31 декември 2018 г. и общата сума за шестте е 8 267 000 лв.“, коментира и заместник-министърът на финансите Росица Велкова вчера.

Велкова уточни, че над 80% от тази сума е за осигурителни вноски и изплащане на работни заплати. Останалите 20% са свързани с други видове публични задължения към централния бюджет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments