Депресията – осъзнаване

0
63
Депресия
Депресия. Снимка: Пиксабей

Въпреки цялото страдание, което може да изпита един човек, винаги трябва да се опитва да се справя. Нямаш ли вътрешен мир, не си ли окей със себе си, никой не може да ти помогне.

Тези, които не са преминавали през депресия, не знаят в какво състояние можеш да изпаднеш. Имаш чувството, че никой не може да ти помогне. Не трябва да съдят хората, които всячески се опитват да се справят с нея.

Забелязах, че е доста „модерно“ известните личности да изпадат в такива състояния. Не знам дали е заради цялото внимание, което получават, отвратителните неща, които пишат за тях или просто така се е случило, че точно те да преминават през този Ад. Ако си в лека депресия – можеш да се справиш без медикаменти, ако положението е по-лошо – трябва са си обърнеш внимание, докато е време.

Винаги съм си мислела, че имам много силна психика, до миналата година. Изпаднеш ли в депресия, чувството на постоянен страх, че може нещо да се случи, няма значение каква причина е отключила тези мисли – може да те побърка. Ако осъзнаеш сам, че ти е нужна помощ, че трябва да си силен – това е първата и най-важната крачка към твоя лек. Знам, трудно е, защото самата аз, докато пиша тези редове, съм в много дълбока и страшна депресия. Не ме е срам. Не ме е срам да кажа, че пия успокоителни. В този забързан свят, в който всички са злобни, нямат капка съчувствие и само с думи те съсипват, а ти им позволяваш, защото психиката ти и без това е нестабилна.

Тези редове са написани в момент на осъзнаване, наясно съм, че отново мога да изпадна в криза, наясно съм, че пак мога да съм на дъното и да отричам всичко, което съм писала по-горе, но ще направя всичко по силите си това да не се случи. Съвет от мен – замислете се какво може да ви изкара от това ваше състояние. Не трябва да се срамувате, а да се „хванете“ за всеки един спасителен пояс, от който ще се почувствате по-добре. Вярата в Господ? Приятел, когото не сте се виждали от години или човекът до вас? Родител? Брат? Сестра?

Не се затваряйте в себе си. Споделяйте на близките си – няма нищо срамно в това, от личен опит ви го казвам, че когато споделяте и излеете душата си, ще се почувствате по-добре. Плачете пред тях, крещете – това отпуска, колкото и налудничаво да звучи. Помислете и си дайте сметка – нещото, за което се тревожите в момента, дали ще има значение след 2-3 години. Трябва сами да искате да си помогнете и да осъзнаете, че имате нужда от помощ. Не говоря само за професионална помощ. Ако смятате, че едно крещене с пълно гърло в гората, ще ви се отрази добре – направете го. Ако смятате, че вземането на домашен любимец, ще е ключът – вземете си куче, коте или такова животно, което ще ви прави щастливи. Не се затваряйте в себе си. Бъдете силни. Знам, че звучи невероятно, но аз самата, когато пиша това осъзнавам, че всичко е временно. След нощта идва изгревът, нали така? Не позволявайте на лошите мисли да ви завладеят. Не позволявайте да бъдете потъпкани от собствените си мисли. Силата на мисълта може да ви съсипе. Жертви сме на самите себе си, а това е най-лошото. Замислете се за близките ви, на какво подлагате и тях, защото те също се тревожат за вас. Оставете ги да ви помогнат. Обичайте себе си. Бъдете благодарни на всеки следващ ден. Не се отказвайте и повярвайте, че сте силни и ще се справите. Повтаряйте си, че това е само период и ще дойдат по-добри дни, че ще се обръщате назад след време и ще се смеете. Трудно е, знам, но не и невъзможно. Психиката ви е силна, стига да искате това. Обичайте хората, които са до вас и искат да ви помогнат. Не ги отхвърляйте. Говорете с тях. Няма по-ефективен лек от този да знаеш, че имаш на кого да споделиш. Споделяйте, осъзнавайте и се усмихвайте. Бъдете пълноценни за семействата си и за самите вас.

Не обръщайте внимание и на тези, които ви гледат, сякаш сте луди. Само тези, които не са преминали през това, не знаят какво ви е на вас. Единствено чрез вашето позволение, тези „крадци“ ще обират добрата ви енергия и ще всяват смут и съмнения дали сте пълноценен човек. Не им обръщайте внимание, защото хората са различни, а на вас злобни хора, които смучат позитивизма ви, не ви трябват.

И като заключение, още няколко неща от мен.

Не мислете толкова много за финансовото ви състояние или това как да изкарвате повече пари. Да, знам, ще кажете, че без пари не се живее – така е, но аз предпочитам повече свободно време, за да прекарам с близки и приятели, защото това ме разтоварва и ми дава сили да продължа напред. Непрекъснатото мислене за това дали ще ви стигнат парите е предпоставка за депресия – не ѝ се давайте. Всичко се нарежда.

Наслаждавайте се на малките неща в живота. Харесвате залеза? Не го подминавайте, спрете за 10-15 минути и му се полюбувайте. Малките неща в живота могат да ви направят много щастливи, стига да им отделите време.

Можете да повишите настроението си като извършите добро дело. Започнете кампания или просто изчистете пред блока или къщата ви. Добрите дела се възнаграждават.

Спортът. Тук ще обърна малко нещата и ще кажа: Здраво тяло – здрав дух. Дори и да не обичате да тренирате, една дълга разходка с любим човек или кратка медитация, ще ви се отразят перфектно.

Забавления по детски. Върнете детето в себе си и не го пускайте да си отиде. Бъдете чисти като деца и лудувайте.

И на последно място – обичайте се. Трябва вие да се гордеете със себе си и да накарате хората около вас да видят, че има промяна и тя е към по-добро.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от