Департаментът по бедствия на САЩ: Хиляди са евакуирани от Орегон заради горски пожари

0
225
Горски пожар.
Горски пожар. Снимка: Пиксабей

Хиляди евакуирани, изселени заради смъртоносни пожари в Орегон, се настаниха за втора седмица в приютите и къмпингуващите коли във вторник, докато екипите на пожарната се бориха с пламъците, а издирвателните екипи претърсиха руините на изгорените домове за изчезналите, информира агенция “Ройтерс”.

С ограничените държавни ресурси президентът Доналд Тръмп одобри искане от губернатора на Орегон за федерална декларация за бедствие за засилване помощта на правителството на САЩ за реагиране при извънредни ситуации и усилия за оказване на помощ.

Десетки пожари са овъглили около 4,5 милиона акра (1,8 милиона хектара) изсъхнали храсти, трева и гори в Орегон, Калифорния и Вашингтон от август, опустошавайки няколко малки градчета, унищожавайки хиляди домове и убивайки най-малко 34 души.

Осем смъртни случая са потвърдени през изминалата седмица в Орегон, който се превърна в най-новата и най-концентрирана гореща точка в по-голямото лятно огнище на пожари в целия западен щат. Най-силно пострада Тихоокеанският северозапад.

Пожарите, които длъжностни лица и учени определиха като безпрецедентни по обхват и свирепост, също изпълниха небето на региона с дим и сажди, създавайки криза в общественото здраве, породена вече от пандемията от коронавируса.

Сателитните снимки показаха димни кълба на височина над огъня, носещи се на изток нагоре от пламъците чак до Ню Йорк и Вашингтон.

Пожарите избухнаха в Калифорния в средата на август и обхванаха Орегон и Вашингтон около Деня на труда миналата седмица, много от тях бяха предизвикани от катастрофални светкавични бури и подбудени от рекордни горещи вълни и пристъпи на виещи ветрове.

Метеорологичните условия се подобриха в началото на тази седмица, което позволи на пожарникарите да започнат да напредват в усилията си за овладяване и потушаване на пожарите. Калифорнийският департамент по горите и противопожарната защита (CalFire) съобщи, че 16 600 пожарникари все още се борят с 25 големи пожара във вторник, след като са постигнали пълно ограничаване по периметъра на други големи локации.

Пожарникарите в планината Сан Габриел, северно от Лос Анджелис, проведоха всеобхватна кампания за спасяване на прочутата обсерватория на планината Уилсън и прилежащ комплекс от излъчващи кули от пламъци, които се промъкнаха на разстояние до 500 фута от мястото.

Рекордно изгубени площи

Най-малко 25 души са загинали в горските пожари в Калифорния през последните четири седмици, докато над 4200 домове и други сгради са засегнати от дима, съобщи CalFire. Близо 3 милиона акра (1,2 милиона хектара) само в Калифорния са изгорели – повече, отколкото през която и да е година в историята на щата, като пет от 20-те най-големи горски пожара, регистрирани в щата, са възникнали през този период.

Един смъртен случай, причинен от горски пожар е потвърден в щата Вашингтон, където са загубени около 400 структури. Приблизително 1 милион акра (400 000 хектара) са почернени в Орегон, което е двойна стойност на средногодишната статистика за държавата през последните десетилетия.

В разгара на кризата там, около 500 000 жители – поне 10% от населението на щата, бяха под някаква форма на евакуация, а много от хората бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като бързо настъпващите пламъци се обхващаха техните квартали. Повече от 1700 конструкции, повечето от които жилища, са изпепелени.

При последно преброяване около 16 души, за които се съобщава, че са изчезнали, остават в неизвестност в Орегон, съобщиха служители от управлението на извънредни ситуации. Миналата седмица властите заявиха, че се готвят за възможни масови жертви, тъй като екипите за издирване започнаха да разкопават останки от домове, унищожени по време на хаотичните евакуации.

В пострадалия от пожара град Финикс в югозападната част на Орегон, изселени семейства, много с малки деца, спят в колите си, сгушени в граждански център или в църкви, каза членът на Общинския съвет Сара Уестовър. Тя потвърди:

“Много по-трудно е да се следват ограниченията на COVID, като се има предвид околната среда.”

Маркус Уелч, директор на хранителната служба и младежки футболен треньор във Финикс, заяви, че група ученици от гимназията, чиито домове са пощадени, помагат за евакуиране на граждани в дарителски център. Той добави:

“Всеки ден чувам тъжна история. Всеки ден чувам за изселено семейство. Хората плачат, защото гимназистите им дават храна, вода. … Това беше пълна благословия. Някои хора загубиха всичко, така че ги насърчаваме да вземат всичко, което могат.”

Уестовър е категорична, че нейната общност е в скръб, докато се страхува, че избухването може да ги принуди да избягат отново. Къщата ѝ във Финикс беше пощадена, но други, намиращи са наблизо, са изравнени със земята. И допълни:

“Това е като при бране на череши – един ден изгаря цяла къща, след това прескача две, след което изгаря друга. Предполагам, че това е начинът, по който те работят с жаравата, която лети наоколо”.

Ронда и Чък Джонстън от Гейтс, Орегон, описват честването на 32-та годишнина от сватбата си извън караваната, като играят игри на карти и ядат пиле на барбекю на паркинга на панаирната площадка след бърза евакуация.

“Това е нещо, през което никога не мислиш, че ще преминеш”, каза Ронда Джонстън. И добави:

“Грабнахме дрехи, хапчета и две коли, пълни със снимки и две кучета, котката и дъщеря ни.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments