Денков: Необходим е обществен консенсус за националните приоритети

0
56
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: МС

„Необходимо е да се постигне обществен консенсус за реализирането на националните приоритети, за да сме сигурни, че страната ни върви в правилната посока.“

С тези послания премиерът акад. Николай Денков се обърна към политически и граждански лидери от тазгодишния випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница“, съобщиха от Правителствената информационна служба. Той продължи:

„През последните години в България се наблюдават обратни процеси, в резултат на които тези приоритети не са безспорни. Ето защо трябва да ги препотвърждаваме всеки ден – със законодателната и управленската програма, с международните договори, с дългосрочната визия за това къде бихме искали да видим България след време. С тези послания премиерът акад. Николай Денков се обърна към политически и граждански лидери от тазгодишния випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница“. „Промяната в обществените отношения е ключова за реализацията на важни за развитието на България реформи. В противен случай предложенията, които ще помогнат за разрешаването на проблемите, биха могли да бъдат блокирани още в самото начало.“

Министър-председателят даде конкретни примери с натрупани във времето проблеми в системите на образованието и здравеопазването, както и при зеления преход.

Акад. Денков наблегна върху възможните решения. По думите му за постигане на по-добри резултати в училищното образование трябва се създаде обективна методика за оценка на качеството на преподаване, оценяване, материална среда. Лобистки интереси са причина за дисбалансите в болничната и доболничната помощ, затова е важно пред системата да се поставят ясни цели и да се определи необходимото финансиране за тяхното постигане. По отношение на зеления преход премиерът обясни, че е много важно да има конкретен план, за да може мерките, които ще се предприемат, да бъдат представени пред обществото и то да бъде убедено в тяхната необходимост и ефикасност.

За всяка отделна система трябва да се формулират ясни цели, дейности, финансиране и индикатори за тяхното постигане, каза още министър-председателят. Той подчерта, че всички процеси биха могли да бъдат много по-лесни, ако в България имаше работеща правосъдна система. Тъкмо това иска да постигне подготвяната в парламента съдебна реформа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments