Денков: МОН ще се захване веднага с две неща

0
349
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Бюджетът и пандемията са двете неща, с които ще се захванат веднага от МОН, заедно със министрите на здравеопазването и на финансите, заяви пред журналисти образователният министър Николай Денков. По думите му не трябва запазването на здравето да е за сметка на образованието и призова за съвместна работа между Министерствата на образованието и здравеопазването.

Денков посочи, че решенията как ще се процедира в учебните заведения при евентуална нова вълна са на здравните власти. Той е категоричен, че ще участва лично в разговорите и ще даде своето мнение. Просветният министър заяви:

Ние трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента, при който училищата или да не бъдат затваряни, или ако са затворени, да е за кратко време и с ясен план как ще се излезе от локдауна.“

Денков разясни за връщането и при 30% съгласие на родителите за тестване в училищата, че целта е да се върнат повече деца в клас. Той посочи:

Свалихме процента, защото имаме доста сигнали за паралелки, които са близо до 50%, но не успяват да ги съберат.“

МОН е направило своите предложения за бюджета, но предстои те да бъдат обсъдени с Министерството на финансите. Относно тестовете образователният министър уточни, че всички средства за закупуването им са възложени на Министерството на здравеопазването. Денков поясни:

„Имаше запитване към МС може ли ние да закупуваме тестовете, а отговорът беше, че не можем.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments