Денков: Идеята за нови лаборатории за алкохол и наркотици е грешна

0
12
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: Министерски съвет

„Идеята да се правят нови лаборатории, е грешна. Съществуващите лаборатории трябва да се оборудват много добре, да се подготвят кадри. Три-четири лаборатории за България са предостатъчни. Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите.“

Това заяви премиерът Николай Денкова във връзка с въвеждането на промени за по-скоростната обработка на пробите за алкохол и наркотици. Той подчерта, че един от проблемите, който съществува от години, е бавното излизане на експертизите, свързани с употребата на наркотици, алкохола, както и техническите експертизи.

Министър-председателят посочи, че правителството е стартирало разговори с лаборантите, с които да се изясни как може да се ускори процеса по получаването на резултатите от пробите.

„С колегите химици разбрахме, че може да се промени организацията, изисква определена инвестиция, която вече сме уговорили и най-подходящо да бъде направена бърза крачка в тази посока, е Военна медицинска академия“, коментира Денков. Той поясни и какъв ще бъде новият режим на работа на вече съществуващите лаборатории:

„В момента имаме около 900 проби, които са се натрупали през годините. С малко инвестиция, с хора, които ще бъдат привлечени, и апаратура, която се подготвя, ще се работи на три смени – 24/7 в денонощието, така че успоредно да вървят и забавените проби, но и новите.“

Генерал Венцислав Мутафчийски обяви, че необработените проби са започнали да се натрупват от края на април тази година. По думите му ускоряването на процеса е възможен, ако се увеличи броят на кадрите, работещи в лабораториите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments