Денков и Тагарев категорични: България няма да изпраща военни в Украйна!

0
30
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: Министерски съвет

България няма да изпраща свои военни в Украйна и този въпрос не стои на дневен ред. В това бяха категорични при изслушването си в Народното събрание премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев

След посещението си в Киев и двамата вече неколкократно отхвърлиха подобна възможност. Въпреки това към Денков и Тагарев прозвучаха сериозни критики и искане да се разбере какво точно представлява подписаното споразумение с Украйна, предаде „DarikNews“. 

Премиерът подчерта, че е доволен, че има възможността да внесе разяснение по темите, които наистина са взривоопасни и които в момента опозицията се опитва да използва, за да взриви обществото и неговото мнение, а реално причина за подобно нещо няма. Денков напомни, че още преди няколко месеца е бил категоричен, че докато той е на министър-председателския пост няма да се обсъжда изпращането на войски на фронтовата линия в Украйна и нищо от това не се е променило. 

Той бе категоричен, че подобни теми и всичко, което се говори, нямат никакво отношение към българското правителство. А това, че някой друг политик поставя подобни въпроси на международни форуми, е негово лично право. 

Изслушването на Денков е по предложение на БСП. ДПС от своя страна настояха в парламента да отиде и министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

Корнелия Нинова засегна темата със срещата с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Тогава той направи изявление, че макар и в момента това да не е обсъждано, в бъдеще стои отворен въпросът и за изпращането на военни в Украйна. 

Тагарев подчерта, че тази среща във френската столица е била само и единствено работна за обмен на мнения. Не е било предвидено на нея да се взимат каквито и да било решения и затова не са и подписани никакви документи. Що се отнася до споразуменията с Украйна военният министър обясни, че те са цяла серия и всички са предоставени на вниманието на Народното събрание

Тагарев обаче бе категоричен, че не е обсъждано подписването на споразумение в сферата на сигурността. Освен това ако това все пак някога се случи, тези текстове също ще бъдат предоставени на вниманието на парламента. 

Що се отнася до позицията на други държави като САЩ, Канада и Франция военният министър напомни, че те имат суверенното право да взимат своите решения по тези въпроси. Освен това според Конституцията никой не може да изпрати войници в трета държава, без за това да има санкцията на Народното събрание. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments