Денков и министри на посещение в АЕЦ „Козлодуй“: Обсъдиха енергийното бъдеще на България

0
273
АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив

В рамките на значимо посещение в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът в оставка Николай Денков заедно с министрите на енергетиката и образованието Румен Радев и Галин Цоков и представители на Българския енергиен холдинг подчертаха важността на енергийната сигурност и устойчивото развитие на страната. Тази визита подчерта ангажимента на правителството към модернизация и разширение на енергийния сектор в България.

Денков изрази оптимизъм относно текущото състояние на енергийната система, като увери, че системата функционира в много добро състояние, с достатъчни капацитети за балансиране и възможности за интеграция на възобновяеми енергийни източници. Той посочи конкретни предизвикателства, като временния проблем с един от генераторите в ПАВЕЦ „Чаира“, но подчерта, че тези проблеми се адресират адекватно и не бива да създават тревога сред гражданите.

Енергийният министър Румен Радев подчерта подготовката на четвъртия генератор за „Чаира“ и предизвикателствата, свързани с балансирането на системата при все по-голям принос от възобновяеми източници. Радев акцентира на важността на свързаността и координацията за поддържане на стабилността на енергийната мрежа.

Обсъдена беше и темата за лицензирането на ядреното гориво от „Уестинхаус“ за използване в АЕЦ „Козлодуй“. Денков изрази увереност, че няма да има проблеми с внедряването на неруско гориво в енергийната система на страната, което е част от стратегията за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов потвърди, че подготовката на горивото върви по график и то ще пристигне навреме, което гарантира непрекъснатост в енергийните доставки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments