Деница Сачева: Няма да се извеждат деца от техните семейства без съдебно решение

0
200
Деница Сачева
Снимка: МОН, Архив

Няма да се извеждат деца от техните семейства без съдебно решение. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод новия Закон за социалните услуги, които предизвика вълна от недоволство и поредица от протести. Заради това влизането му в сила беше отложено с шест месеца. Родителите обаче настояват приетите промени изобщо да отпаднат. Според тях те са антисемейни и антидетски и ще улеснят извеждането на малчуганите.

Пред „бТВ“ Сачева увери, че деца ще бъдат отнемани от техните родители, само когато има реална заплаха за живота и здравето им. Тогава малчуганът се извежда, след което мярката трябва да бъде потвърдена и от съда. Министърът обяви, че над 1800 деца са останали в техните семейства след намесата на социалните работници.

Сачева беше категорична, че биологичните семейства и техните права ще се защитават до последно. Според нея и сега, и за в бъдеще детето ще бъде извеждано само и единствено тогава, когато няма никакъв друг вариант.

Що се отнася до проверката на социалното министерство в Дома за хора с деменция в село Горско Косово Сачева обяви, че персоналът си върши работата добросъвестно. Нарушения не са констатирани, въпреки високия брой смъртни случай през миналата година – 24.

Както Искра.бг ви съобщи преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор по случая. Социалният министър обаче подчерта, че става въпрос за много възрастни хора – над 80-годишни.

Сачева увери, че до няколко години всички домове за хора с деменция, които са общо 14 в България, ще бъдат трансформирани в центрове за настаняване от семеен тип. Тя призна, че в момента битовите условия в тях не са добри.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от