Демонстрация срещу домашното насилие: Балони в небето над Съдебната палата в София

0
96
Черни балони
Снимка: Pixabay

Демонстрация срещу домашното насилие се проведе пред Съдебната палата в София. Тя е по случай 8 март и е посветена на жените, които през 2020 г. са изгубили живота си заради домашно насилие.

Организатори са неправителствената организация „Аме“ за защита на правата на жените. Те пуснаха 19 черни балона в небето, символизиращи загиналите жени през изминалата година.

Официална статистика от държавата не се води, а няма и центрове, които жертвите на насилие да посещават. Констатирано е обаче, че тези случаи се увеличават, особено на фона на COVID пандемията. Според фондацията само за 2020 г. 30 жени са станали жертва на домашно насилие.

Заради ръста на случаите по време на пандемията от правосъдното министерство предложиха промени в Закона за защита от домашно насилие. Сред тях са забрана насилникът да притежава оръжие, както да осъществява какъвто и да било контакт с жертвата.

Предвижда се да бъде направен и Национален регистър на случаите. Демонстрантите призоваха властите да въведат промените по-бързо.

За пета поредна година довечера ще има и шествие за правата на жените. То ще започне в 18:00 часа и ще тръгне от столичния пл. „Независимост“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments