Демократите твърдят, че Тръмп не е направил нужното при щурма на Капитолия

0
103
Президент Доналд Тръмп
Снимка: Donald J. Trump, Facebook

По време на втория процес, част от процедурата по импийчмънт срещу Тръмп,  сенаторите разгледаха и обсъдиха нови непоказвани драматични кадри, запечатали щурма на сградата на Капитолия от негови поддръжници, предаде „BBC“.

Използвайки думите и публикации в социалните мрежи, отправени неотдавна от бившия президент, демократите изразиха критиките си към него, подчертавайки, че той е действал като „главен подбудител“ в деня на протестите и дни преди това.

На кадрите, предоставени от служители по сигурността, ясно се вижда колко близо са били физически протестиращите до депутатите. Става ясно и как силите на реда отчаяно са се опитвали да отведат политиците на безопасно място, като на моменти това се е случвало буквално на метри от недоволните поддръжници на Тръмп, които яростно са си пробивали път към залите в сградата. На фона на силния шум се чува как служителите по сигурността молят за подкрепа и докладват, че тълпите използват оръжия срещу тях.

Делегатът Стейси Пласкет, представяйки доказателства, заяви, че бившият президент умишлено е насърчавал насилието и е разпалвал негативизма срещу високопоставени лица, включително собствения си вицепрезидент Майк Пенс.

Както е известно сградата на Капитолия беше щурмувана на 6 януари, след като хиляди недоволни граждани се събраха в подкрепа на неверните твърдения, че по време на президентските избори е извършена мащабна измама, която е осуетила победата на Тръмп. При щурма загинаха петима души, включително полицай, охраняващ Капитолия.

Адвокатите на Тръмп ще представят защитните си доводи по-късно тази седмица. Те твърдят, че според тях процесът срещу него е политически мотивиран и противоконституционен. Ако бъде осъден, бившият лидер няма да има право да се кандидатира отново за постове от този ранг.

Какво се случи вчера?

След процедурно гласуване относно конституционността на производството, което се осъществи във вторник, сенаторите проведоха първия ден на представяне на доказателствата в процеса, в който стана ясно, че всяка страна разполага с 16 часа, за да защити позицията си.

Водещият импийчмънт мениджър Джейми Раскин заяви, че Тръмп не е бил просто „невинен наблюдател“ на насилието през миналия месец, тъй като е похвалил проявите и месеци преди това ги е насърчавал. Обвиняващите го демократи посочиха публикации в социалните мрежи и клиповете, пуснати от бившия президент, за да илюстрират как той в продължение на седмици е поддържал лъжата, че изборите са му били „откраднати“. Екранните снимки от уебсайтове в подкрепа на Тръмп също бяха показани като доказателство, че радикалните му поддръжници са били окуражени от разпалената му реч за предварително планиране на атаката, като са говорили открито за стремежа си да извършат насилствени прояви срещу управляващите.

В един от клиповете се вижда как републиканският сенатор и бивш кандидат за президент Мит Ромни е изведен на сигурно място от полицай от Капитолия. Друго видео разкрива, че вицепрезидентът Пенс и семейството му са евакуирани на фона на скандиранията, идващи от тълпата, която заплашва да го „обеси“ заради отказа му да възрази срещу удостоверяването на резултата от изборите.

Междувременно записи от мобилни телефони показват, че жена, подкрепяща  Тръмп е застреляна, докато се опитва да влезе във фоайето на Камарата на представителите, а друго видео показва полицейски служител, който крещи от болка, премазан от тълпата, в опитите си да възпрепятства насилственото влизане.

Депутатите, които подкрепят Тръмп, многократно апелираха да се потиснат емоциите на сенаторите, които действат в качеството си на съдебни заседатели, тъй като те са пристрастни заради собствените им преживявания в деня на нападението.

След като процедурата беше възобновена след кратка почивка, ръководителите на процеса насочиха вниманието към неспособността на Тръмп да порицае и призове своите поддръжници към мирни действия, което според тях е допринесло за ескалиране на напрежението. „Президентът Тръмп остави всички в Капитолия да умрат.“, заяви представителят Хоакин Кастро.

Какво предстои да се случи?

Демократите ще продължат да апелират за присъда срещу Тръмп по-късно днес, преди екипът му да изложи позицията в негова защита. Адвокатите му вече изложиха аргумента си, че делото срещу него е несправедливо, като твърдят, че той не е насърчавал насилието сред подкрепящите го граждани.

Очаква се дебатите да продължат до уикенда, когато сенаторите ще имат възможност да задават въпроси. Не е ясно все още дали мениджърите по  импийчмънта след това ще удължат процеса, като поискат свикване или призоваване на свидетели, въпреки че Тръмп вече е отказал да даде показания доброволно.

Законодателите от двете страни са призовани за бърз процес и гласуване в Сената относно въпроса дали да бъде оправдан или осъден Тръмп.

Само шестима републиканци гласуваха в полза на тезата, че процесът е конституционен по-рано тази седмица – далеч по-малко от 17-те, които ще бъдат необходими при съвместното гласуване с демократите, за да се отсъди окончателно вината на Тръмп.

Сенаторът от щата Мейн Сюзън Колинс описа дебатите вчера като много напрегнати съсредоточени, а междувременно друг сенатор от Републиканската партия – Лиза Мурковски обясни пред репортери: „След като американската общественост види пълната история, изложена тук … Не виждам как Доналд Тръмп може да бъде преизбран отново за президент„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments