Демограф: България има два сериозни демографски проблема

0
15
Хора на летище
Снимка: Пиксабей

България има два сериозни демографски проблема, заяви демографът доц. Георги Бърдаров. Според него ще бъде потвърдена тенденцията за увеличаване на циганския етнос и намаляване на титулярния български етнос, както и на турския. Той коментира пред „NOVA“:

Няма нещо, което да ни изненада фрапиращо от това преброяване. То ще потвърди, че населението намалява, a ще покаже и как се променя профилът му. Застаряването е остър проблем, имаме една от най-ниската средна продължителност на живота.“

По думите на демографа нашата страна има сериозни демографски проблеми – напускането на младите хора извън България и свръхвисоката смъртност още преди пандемията от COVID-19. Той е категоричен, че не може да се увеличи раждаемостта у нас по никакъв начин. Доцентът посочи как може да се справим с демографската криза:

Радикална реформа в образованието може да промени вълната от напускащи страната млади хора. Трябва да има образование, което е адекватно на съвременния свят и нуждите на пазара на труда. Работната ръка трябва да се създаде още в средното и висшето образование. Точно тук трябва да има радикална реформа.

Демографът уточни, че след образованието са доходите, реализацията, здравеопазването и други фактори. Той разясни, че българинът отлага лечението си, защото няма необходимите средства за него. Това е основен проблем у нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments