Демерджиев: Служебното правителство доближи България до Шенген

0
50
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев. Снимка: МВР

„Активната работа, която извършихме тези вече близо шест месеца, доста ни приближи към тази цел, която беше всъщност неглижираме в предходните месеци. Някак си се приемаше, че от само себе си България ще стане член на Шенгенското пространство.“

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му МВР е направило, така че България „да издържи успешно две проверки, които Европейската комисията изпрати с международни експерти“.

Според Демерджиев Австрия няма претенции към България относно изпълнението на критериите и това как пазим външната граница на ЕС.

„Препоръчва и да бъдем подкрепени в охраната на границата. Техните притеснения били за проблеми между страните в Шенген и те били против разширяването му, преди те да бъдат решени“, коментира вътрешният министър пред „bTV“.

Относно позицията на Нидерландия Демерджиев подчерта, че там мотивите непрекъснато се променят и не са много ясни. Най-често посочвали, че неправилно е отпаднал механизмът за сътрудничество и контрол.

Вътрешният министър е разочарован, че депутатите от 48-то НС не са приели законовите промени и правилата за защита на хората, подаващи сигнали.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments