Демерджиев: Има данни за незаконна сеч в Карловско

0
18
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев. Снимка: Министерство на туризма

Има данни за допуснати нарушения по отношение на поддържането и извършването на сечта на тези селища, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Министерския съвет /МС/ по повод наводненията в Карловско.

По думите му има стотици кубици дървесина, оставени безразборно на различни места. Той подчерта, че при положение, че населението очакват дърва и цената на дребно скача всеки ден това е недопустимо. Демерджиев е категоричен, че е извършено нарушение с плановете, по които трябва да се извърши сечта. Той разясни:

„Дали това е допринесло за бедствието ще изясни следствието, но е възможно да е допринесло.“

Припомняме ви, че служебният вътрешен министър посети на 9 септември отново района на наводненията в Карловско. Той се включи в проверките по сигнали на местните жители за нерегламентирана сеч заедно с представители на институциите. По повод установеното голямо количество изсечени дървета в земеделски територии той уточни, че ще се види дали е спазен нормативният ред. Причината е, че ще се провери дали е издадено разрешение за тази дейност или представлява незаконна сеч в земеделски територии.

По първоначални данни има сериозни съмнения за нарушения в сечището. Ще бъдат проверени и другите сечища – до изворите на реката, която отива до село Богдан. Според Демеджиев неспазването на регламента за извозване на дървесината може да окаже влияние за наводнение. По думите му забелязаната дървесина е стара и вероятно се намира там от 2020 година.

„Задачата на органите по разследването е да изследват всички обстоятелства и има ли такова, което решително е допринесло и е свързано с човешка намеса“, подчерта тогава министърът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments