Демерджиев: Голяма част от директорите на „Вътрешна сигурност“ са отстранени

0
456
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев. Снимка: МВР

„Голяма част от директорите на Дирекция „Вътрешна сигурност“ са отстранени. Имаше задържани и отстранени служители към момента се работи изключително активно. Оценявам дейността като подобряваща се и стабилизираща се към този период.“

Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той коментира засилияния миграционен натиск така:

„Ние нямаме автомобили които да развиват 240 км/ч и не можем да противодействаме на каналджиите, които карат с много висока скорост по магистралите, но имаме друга тактика, съобразена с постоянно променящите се ходове на трафикантите на незаконни мигранти. Първоначално нашата тактика беше създаването на добра организация мигрантите да се залавят в тирове и големи камиони. След като се видя,че противодействаме успешно, сега каналджиите превозват мигранти на малки групи. Проблемът при новата ситуация е, че са опасни – не спират и не се подчиняват на сигналите на служителите на МВР. Втората опасност е изключително високата скорост, с която шофират.“

„Нашата тактика сега е каналджиите, да се изнасят преди зоната на АМ „Тракия“. От голямо значение са технически средства на самата граница, както и изработване на конкретни места и тактика да бъдат спрени на по-ранен етап, което с изключение на последния трагичен случай, се прави“, посочи министърът на вътрешните работи. От думите му стана ясно, че МВР работи в изключително добра координация с Областните дирекции в Бургас, Хасково и Ямбол и тактиката на органите на реда се променя съответно на променената тактика на каналджиите.

Министърът отговори и на въпроси, засягащи условията на труд по границата. От думите му стана ясно, че от 2009 година Гранична полиция е подложена на недофинасиране. Има проблем и с кадрите. В момента служители от вътрешността на страната се обучават, изпращат се на границата, след което отново се връщат на старите си работни места. Тази процедура се повтаря многократно, а това не води до добри резултати.

„Трябва да има щат на Гранична полиция, а не служителите на МВР да се командироват постоянно. Поддържаме връзка и със синдикатите и по повечето от исканията им ние работим, тонът на разговори с тях е добър и конструктивен. Необходими са обществени поръчки за оборудване и дрехи, но и първите резултати вече са налице. Поетапно ще бъдат задоволени всички потребности на граничарите“, категоричен е Демерджиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments