Демерджиев: България и Гърция са призвани да пазят външните граници на ЕС!

0
10
Иван Демерджиев и Панайотис Теодорикакос
Иван Демерджиев и Панайотис Теодорикакос. Снимка: МВР

“България и Гърция са призвани да пазят външните граници на ЕС и сме длъжни да си взаимодействаме възможно най-добре в това отношение. Няма как да се справим успешно с тази задача, ако не се справяме еднакво добре и не си помагаме.“

Това посочи вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с министъра за защита на гражданина на Гърция Панайотис Теодарикакос. В делегацията от българска страна участие взеха заместник-министър Моника Бийчър и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Основните теми, които обсъдиха двете страни бяха противодействието на нелегалната миграция, присъединяването на България към Шенгенското пространство и засилване на полицейското сътрудничество.

Иван Демерджиев и Панайотис Теодорикакос
Иван Демерджиев и Панайотис Теодорикакос. Снимка: МВР

Демерджиев изрази готовността на българската страна за много тясно сътрудничество с Гърция и желанието да посредничим в диалога с турската страна.

На срещата двете страни се разбраха да продължат разговорите и на професионално ниво.

„За пореден път гръцката страна потвърди подкрепата си за България по пътя ѝ към Шенген“, отбеляза министър Демерджиев и уточни, че е запознал своя колега за стъпките, които предстоят по извършване на проверка на България и Румъния, както и всички следващи действия до провеждане на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ през декември, на който се надяваме да бъде взето положително решение за страната ни.

Министър Панайотис Теодорикакос подчерта, че темите, обсъдени на работната среща, и най-вече тази за нелегалната миграция, са от общо значение за двете държави:

„Трябва да имаме координирани действия и сътрудничество, така че да можем да защитим нашите граници и тези на ЕС и да защитим човешкия живот“.

По думите му от тези факти и последните случили се неща ясно си личи, че ЕС не е само географски обект, а граница между прилагането и неприлагането на международното право. Продължаваме все по-уверено опазването на границите по всички възможни начини, сътрудничим си с европейските партньори, винаги с уважение към международното право, за да можем да преодолеем предизвикателствата при взаимодействие и с подкрепата на нашите български приятели, изтъкна министърът за защита на гражданина на Гърция. По темата за включването на България в Шенгенското пространство той подчерта, че страната му подкрепя напълно желанието на своята съседка:

„Считаме, че България е напълно готова да влезе в Шенген и затова в процедурата, която следва, нашата позиция е ясна – „за“ присъединяването на България.“

В хода на разговорите двамата министри се договориха да засилят сътрудничеството и в областта на противодействието на трансграничната престъпност по линия на миграцията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments