Делото срещу Димитър Желязков-Очите е прекратено

0
94
Димитър Желязков
Снимка: Искра.бг

Спецсъдът прекрати делото срещу Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите и още дванадесет души. Те са подсъдими за участие в организирана престъпна група (ОПГ). Сега съдът връща случая в специализираната прокуратура, за да се проведе ново разследване и проверка.

Мотивите за решението на магистратите произлизат от това, че трябва да се премахнат важни процесуални нарушения в обвинителния акт, който е 180 страници. Адвокатите на обвиняемите смятат, че част от пороците не могат да се отстранят.

Държавното обвинение трябва да направи нов обвинителен акт. Желязков беше арестуван в Истанбул през лятото на миналата година, а февруари тази година беше предаден на българските власти.

Адвокатът Захари Кирилов, който защитава двама от подсъдимите обясни за „Дарик“, че след дни изтича срокът от 8 месеца и според закона, ако не бъде внесен нов обвинителен акт в съда, подсъдимите с мярка „Задържане под стража“ трябва да бъдат пуснати на свобода.

Димитър Желязков е обвинен, че е бил ръководител на ОПГ за изнудвания, принуда, заплахи, палежи, побои и разпространение на наркотици. В нея, освен него, са били Иван Найденов, Иван Пишиев, Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Калоян Колев, Пейко Янков и дъщеря му Станислава Желязкова. Групата е събирала „такса спокойствие“ и „такса рекет“ в размер на хиляди левове от предприемачи в района на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг. Според прокуратурата групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г.

Митьо Очите е обвинен в още 9 престъпления, които според държавното обвинение били направени от него или от другите участници в групата по негово разпореждане. Наказанието, предвидено в закона за тях е до 15 години затвор, глоба между 5000 и 10 000 лв. и конфискация на половината му имущество.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от