Делото срещу акушерката Ковачева може да почне отначало

0
86
Дело
Снимката е илюстративна

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева може да се гледа отначало от втората инстанция – Софийския апелативен съд (САС). Това ще стане, ако докладчикът по делото съдия Алексей Трифонов бъде сменен с друг след избора му за шеф на Софийския градски съд (СГС). Във вторник той официално встъпи в длъжност.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не се е произнесла дали въпреки избора, Трифонов ще довърши делата, по които е бил съдия в САС.

„Изпратено е запитване за това, но още няма отговор. Към настоящия момент колегата Трифонов няма възможност да участва“, обясни съдия Камен Иванов, председател на състава по делото „Ковачева“, предава вестник „24 часа“.

Това бе причината делото днес да не се гледа по същество и да бъде отложено за март.

Акушерката е подсъдима за побой над новородената Никол Димитрова по време на дежурство в столична болница в нощта на 18 април 2015 г., когато тя е само на 4 дни. Ковачева е осъдена на 18 г. затвор, но обжалва присъдата си. В момента тя е под домашен арест в Самоков. СГС я осъди по обвинение за опит за убийство, но тя оспорва и продължава да твърди, че е невинна.

„Моля да отбележите, че отлагането на заседанието е по вина на ВСС. Недопустимо е когато се решават кадрови въпроси да не се погледнат делата, по които работи съдията и да не е ясно какво ще стане с тях“, каза в залата адвокат Мария Даскалова, която представлява родителите на малката Никол.

Според закона съдебният състав по едно дело трябва да е неизменен от началото до края, т.е. членовете му не могат да се сменят. Ако това се наложи по някаква причина, всичко, сторено от съда, се повтаря отначало. Запознати твърдят, че към момента Трифонов има само няколко неприключени дела в САС и ако се наложи да бъде сменен, това няма да се отрази фатално на работата.

Новата адвокатка на Ковачева – Жанет Желязкова твърди, че е гледала два пъти записите от камерите, приложени като доказателство по делото и това, което е видяла не съответства на написаното в обвинителния акт. Становището на прокуратурата е обратното. Дали защитата ще има нови искания за събиране на доказателства, ще стане ясно през март.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments