Делфин се заклещи в Рибарското селище край Бургас! Институциите бездействаха, докато местни го спасяваха

1
199
Делфин
Делфин. Снимка: Скрийншот от видео

Делфин се заклещи в плитчините на Рибарското селище край Бургас, в района до новия метален мост. За това сигнализираха Искра.бг местни жители. Същевременно в социалните мрежи беше инициирана спасителна акция, в която се включиха представители на „Организацията за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, доброволци и местни жители. На място се отзоваха и д-р Светослав Янев и Кристина Николова – единственият ветеринарен екип в областта, който безвъзмездно спасява пострадали диви животни.

„Още в 08:15 часа се обадих на телефон 112. Плачех, защото животното се беше обърнало наопаки и пърхаше. Когато посегнах да го погаля, то отвори уста и се навря в ръцете ми. Разбирате ли ме? Търсеше помощ! А жената от спешния телефон ми заяви, че то просто търсело място, където да се усамоти и да умре. Не е вярно, животното е младо и здраво, просто е загубило локацията си. Аз съм рибарка от 70-те години на миналия век и знам“, коментира пред събралото се множество жената, първа съобщила за бедстващото животно.

 

За щастие, в крайна сметка се е оказало, че местни рибари са успели да избавят заклещения делфин и да го върнат на свобода, още преди да пристигне голямата група доброволци. Според ветеринарния екип, който се отзова на място, по всяка вероятност бозайникът е бил дезориентиран или болен.

Интервю с ветеринарния лекар Кристина Николова

В интервю за Искра.бг Кристина Николова разказа как се е стигнало до щастливата развръзка и даде полезни съвети какво трябва да се прави в подобни случаи, докато се чака пристигането на специалистите.

Граждани твърдят, че са потърсили за помощ и от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, но оттам са им отговорили, че не е в тяхната компетенция.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
човек
човек
1 година по-рано

браво на озбг!