Декларация: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за повишаване на просперитета в Европа

0
29
Подписване на декларацията
Подписване на декларацията. Снимка: МВнР

„Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за повишаване на устойчивостта и просперитета в целия регион и Европа.“

Това пише в обща декларация, която е била приета от Румъния, България, Гърция и Хърватия след четиристранна среща на ниво външни министри, провела се по време на 78-ата сесия на ОС на ООН. Според Габриел срещата е знакова, като четирите страни са членове на Европейския съюз и НАТО, а това правило регионалното сътрудничество още по-значимо. Сред дискутираните теми е била инициативата „Три морета“ и регионалната и икономическата свързаност.

Инициативата за общата декларация е на българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел.

„Потвърждаваме нашия ангажимент да работим заедно за свързаност в науката, образованието, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво развитие за региона на Югоизточна Европа“, пише още в документа.

Декларацията е била подкрепена от външните министри на Хърватия Гордан Гърлич Радман, на Гърция Йоргос Герепатрицис и на Румъния Луминита Одобеску. Акцент е поставен на изграждането на коридор Север-Юг. Свързването на транспортната инфраструктура и диверсифицирането на енергийните източници са споделен приоритет за четирите държави.

В документа се изтъква, че присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще послужи на региона на Югоизточна Европа за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments