„Декатлон“ спря спортните хиджаби след бойкот във Франция

0
358

Френският спортен магазин „Декатлон“ (Decathlon) отмени плана си за пускане на спортен хиджаб на пазара във Франция, след като няколко политици, включително от центристката партия на Емануел Макрон, призоваха за бойкот.

Леката забрадка, която покрива косата, но не и лицето, вече се продава в Мароко и престоеше да бъде пусната във Франция и по целия свят. Но след буря в обществените медии и възмущение от страна на някои политици, компанията отстъпи назад и заяви, че дрехата няма да се продава „в момента“ във Франция, предаде в.“Гардиън“.

Агнес Бюзин, министърът на здравеопазването в правителството на Macron, каза за дрехата: „Това е визия на жените, която не споделям. Предпочитам френска марка не популяризира забрадката.

Орор Берже от центристката партия на Макрон заяви, че ще бойкотира магазина, който тя обвинява, че не уважава френските ценности. Тя каза: „Моят избор като жена и гражданин ще бъде да не се доверявам повече на марка, която нарушава нашите ценности.“

„Декатлон“ защити своя продукт, заявявайки, че компанията е получила повече от 500 обаждания и имейли по темата във вторник, както и обиди и заплахи към персонала.

Сблъсъкът беше поредната политическа буря заради дрехите на мюсюлманските жени във Франция.

През 2010 г. дясното правителство на Никола Саркози забрани пълното покриване на лицето във Франция и бе нападнато за това от групи за защита на правата на мюсюлманите.

На ученички е забранено да носят хиджаб в държавните училища от 2004 г. насам, а работниците в обществения сектор не могат да носят скриващи лицето дрехи или външни религиозни символи на работното място.

Хиджабът не е забранен на обществени места, включително спортни площадки.

Десетки кметове във френските крайбрежни градове издадоха забрана за „буркините“ или бански костюми на цялото тяло, носени от някои мюсюлмански жени, през 2016 г. Тези забрани бързо бяха обявени за незаконни от най-висшия административен съд на Франция, но имаше разпален политически ред за френския принцип на „laïcité“ – секуларизмътм който се основава на строго разделение на църквата и държавата. Правозащитни групи предупредиха, че политиците изкривяват и изопачават принципа за политическа изгода и го използват за умишлено нападение над мюсюлманите след поредица от терористични атаки.

Фиона Лазаар, депутат от центристката партия на Макрон, заяви, че е срамно, че „Декатлон“ е спрял продукта, като се поддава на призиви за бойкот и „расистки заплахи и необуздана ислямофобия”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments