Дечев: България е последователна в законодателните си усилия за противодействие на подкупа на чужди длъжностни лица

0
21
Конференция
Конференция. Снимка: Министерство на правосъдието

„България е последователна в законодателните си усилия за противодействие на подкупа на чужди длъжностни лица.“

Това обяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев при откриването на международна конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица при международни бизнес сделки.

Приветствие към участниците във форума отправиха заместник-генералният секретар на ОИСР Йошики Такеучи и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

„Борбата с корупцията е приоритет на няколко правителство на България, включително и на служебното правителство в момента. Страната ни е член на международната работна група за борба срещу подкупването в международни търговски сделки от момента на присъединяването си към ОИСР“, допълни Дечев.

Той информира участниците в Конференцията, че в момента под негово ръководство експерти в Министерството на правосъдието работят по изменение на Наказателния кодекс /НК/ и Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ относно подкупа на чужди длъжностни лица в международни сделки и отговорността, която те следва да носят – наказателна, ако са физически лица или административна, ако дейността е свързана и с юридическо лице.

По думите на заместник-министъра за българските власти докладите и препоръките на Работната група за борба с подкупа в международните търговски сделки на ОИСР винаги са представлявали ценни насоки и отправна точка за реформи в областта на противодействието на корупцията и в частност на подкупа на чужди длъжностни лица.

Дечев припомни, че през последните 10 години България прие редица важни мерки за привеждане на националното законодателство в областта на подкупването на чужди длъжностни лица в съответствие със стандартите на Конвенцията на ОИСР.

По инициатива на Министерството на правосъдието беше изменен НК, така че да обхване изрично случаите на активен подкуп и търговия с влияние, когато облагата е предназначена за трето лице. Съществени промени бяха въведени и с измененията в ЗАНН относно отговорността на юридическите лица за престъпления.

България измени и Закона за корпоративното подоходно облагане, за да забрани изрично приспадането на данъци за подкупи и разходи за подкупи. Бе приет и нов Закон за счетоводството, с който забраната за водене на фалшиво счетоводство беше приведена в съответствие с изискванията на чл. 8 от Конвенцията на ОИСР, съобщиха още от Министерството на правосъдието. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments