ДДС-то на книгите падна, а чете ли повече българинът?

0
68
Книги
Снимка: Pixabay

Вече около 2 месеца ДДС-то на книгите е с 11 процента по-ниско и издателите регистрират спад на цените. По-малкият данък обаче е мярка с краен срок, а именно до края на 2021 г. Издателите обаче искат той да отпадне, пише „БНТ“.

Проучване в Европейския съюз отпреди 2 години отчита неприятния факт, че не сме сред четящите в Европа, а дори обратното – намираме се на предпоследно място, като след нас са само гърците. Според някои причината за това е цената на книгите. COVID-19 кризата обаче доведе до нещо добро – понижи ДДС-то на книгите.

Кремена Димитрова е директор „Комуникации“ на издателство. Тя споделя, че свалянето на ДДС-то е облага, която касае крайния потребител.

Според изпълнителния директор на издателство и книжарница Веселин Тодоров би трябвало читателите и авторите да спечелят, а покрай това и издателите, които ще продават повече книги. И това вече е факт – по-ниското ДДС смъкна цените.

По-малкият данък поощри и писателите у нас. По думите на Тодоров хонорарите им са станали по-високи.

Издателите са категорични, че понижаването на ДДС-то за книгите добавя стойност в нацията. Тодоров коментира, че ще се опитат да убедят бъдещия парламент, че данъкът не е антикризисна мярка и трябва да бъде задържана.

„В държави като Великобритания и Русия е 0. В Германия е от порядъка на 6%.“, уточни Тодоров и добави:

„И ефектът вече е проверен – по-голямото ДДС излиза по-скъпо на читателите. И може би по-скъпо на нацията ни, когато е част от такива класации.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments