Дацов: Дори и НС да не приеме няколко закона, има шанс да бъдем приети в Еврозоната

0
17
Любомир Дацов
Любомир Дацов. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

В случай, че до края на мандата си парламентът не приеме 3 закона, има реална възможност за страната ни да бъде направено изключение и да бъде приета в Еврозоната, смята финансистът Любомир Дацов. Според него с приемането на еврото няма да се променят много неща за България и успокои, че няма да има загуба на работни места.

„От гледна точка на предстоящите избори, вододелът хората да се ориентират за кого да гласуват е дали подкрепяш еврото, или си против. Дали спекулираш със страховете на хората. Противниците на еврото, това, което правят – основно спекулират със страхове и емоция. Икономиката е социална наука. Като вярваш в нещо, то ти се случва. Трябва да знаем накъде вървим. Когато имаш ясен път и има лидери, които водят народа, е много по-лесно.“, коментира още той в ефира на „NOVA“.

В големите градове има по-голямо увеличение на възнагражденията спрямо самата инфлация. Дацов смята, че инфлацията в хранителния сектор идва от вътрешните производители.

„Инфлацията може да избухне в България и тогава няма да си говорим за тези 1 или 2%, които можем да очакваме тази година, защото ако се върнем в началото аз не смятам, че ще има някаква съществена рецесия. Първо в Европа резултатите на икономиките са много по-добри от това, което се очакваше – говоря през лятото. В края на краищата се оказа, че имаме много по-голяма устойчивост и повече съпротивителни сили, а и в икономиките има капацитет. Да, някои държави ще влязат в малко по-силна рецесия, тоест ще имат отрицателен растеж. В България смятам, че дори няма да паднем под 1%, тоест някъде между 1%-1,2%, каквато е прогнозата на повечето институции, ще бъде растежът.“, обясни той.

В заключение Дацов прогнозира, че в края на периода инфлацията ще бъде 6%-7%, а на средногодишна база около 10%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments