Датчанинът Мартин Брейтуейт критикува УЕФА за възобновяване на играта след падането на Кристиан Ериксен

0
45
Футбол
Снимка: Pixabay

Нападателят на Дания Мартин Брейтуейт разкритикува УЕФА, управляващото тяло на европейския футбол, за принуждаването на играчите да играят мача си за Евро 2020 срещу Финландия в събота след колапса на съотборника им Кристиан Ериксен, пише “CNN Sports”.

Мачът беше прекъснат след продължителни усилия на медицинския персонал да реанимира Ериксен с кардиопулмонална реанимация и дефибрилатор. Играчите от двата отбора бяха видимо притеснени, тъй като той беше заобиколен от медици.

Когато беше обявено, че мачът ще бъде продължен, УЕФА заяви в изявление, че решението е взето „след искане, отправено от играчи от двата отбора“, но Брейтуейт казва, че играчите не са били подготвени да доиграят мача. По време на пресконференция в понеделник той заяви:

“Имахме предоставени два варианта от УЕФА – да излезем и да играем мача веднага или да играем на следващия ден по обяд. Решихме да изберем по-малкото от две злини – да довършим мача. Много от играчите не бяха в състояние да играят този мач. Бяхме в различно измерение.”

“Това не беше нашето желание. Това бяха единствените възможности, които имахме. Имахме две възможности и в тази ситуация ни беше казано, че трябва да вземем решение. Това е всичко, което мога да кажа по този въпрос.”

“Ако искахме да има трета възможност в случай, че не искаме да отидем и да играем футбол по този начин, но УЕФА казва, че имаме две възможности – да играем веднага или на следващия ден по обяд. Това бяха опциите, които имахме.”

УЕФА не беше на разположение веднага за коментар, когато CNN се свърза с организацията.

“Насилствено преживяване”

В неделя лекарят на екипа на Дания заяви, че Ериксен „е починал“, преди да бъде реанимиран след сърдечен арест. Вратарят на Дания Каспер Шмайхел, който помогна като успокои партньорката на Ериксен отстрани на терена, определи инцидента като „насилствено преживяване“ за него и съотборниците му. Днес той коментира:

“Най-трудната част беше мисълта какво може да се случи. Последствието, което може да бъде. Съпругата и децата му и семейството му трябваше да седят и да го гледат. Това определено беше най-трудната част.”

“За мен единствените герои там са лекарите, които са го спасили, добави Шмайхел, когато беше попитан за играчите, които се изобразяват като герои.

“Ние сме професионални футболисти и посвещаваме живота си на футбола, но тези хора посвещават живота си на спасяването на живота.”

“Да успееш да го направиш при нормални обстоятелства е чудо. Но да успееш да го направиш при обстоятелствата, в които те бяха тук … Не мога да опиша колко възхищение изпитвам към тях.”

“Изживяването под натиск е да се види приятел и съотборник да лъже и да се бори. Ясно е, че сте много трогнати от това, но той е тук днес и съм много, много благодарен за това. Благодарен съм за лекарите, които имаме. Нашите лекари, физиотерапевти и санитари, които тичаха на терена и му помагаха … чудо е, че те направиха това, което направиха.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments