Държавни чиновници масово са били болни по празниците, взели 25% от всички листове

0
32
Служители в офис
Снимка: Pixabay

Работещите в бюджетната сфера масово са се поболели по време на Коледните и Новогодишните празници. Те са взели 25% от всички издадени листове. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Като цяло по празниците няма нарастване на броя на издадените болнични.

Има обаче драстично нарастване спрямо предходни години на общия брой на листовете – с цели 52,2% и през 2018 година достигат до 2 243 000. Средствата, които са дадени за тяхното изплащане, са се увеличили от 253 милиона лева през 2010 година на 463 милиона лева през 2018 година.

Най-често се взимат болнични до 7 работни дни. В същото време обаче основната причина за нарастването им са тези за от 8 до 30 календарни дни, посочи още Сачева, предаде „Darik News“.

Най-голям брой болнични взимат служителите от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци.

Най-честите диагнози са вирусна инфекция, заплашващ аборт, остър бронхит, остра инфекция на дихателните пътища и увреждане на междупрешленните дискове.

Според анализа на Сачева основни причини за злоупотребите с болнични са ваканциите на децата, насърчаването от страна на работодателите, за да не изплащат заплати, както и при наемането на сезонна работа.

В срок от един месец темата с болничните ще бъде подложена на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. От думите на министърката стана ясно, че до момента са набелязани 40 мерки за справяне със злоупотребите. Тя обаче не разкри какви са те. Каза само, че няма да бъдат нарушени права на гражданите, които вече са им дадени, и в същото време ще бъдат защитени интересите на бизнеса и на държавата.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от