Държавите от ЕС приеха насоки за доказване на ваксинацията с медицински цели

0
65
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Приети са били насоки за доказване на ваксинация с медицински цели в рамките на Европейския съюз. Те са одобрени от държавите-членки, а тяхното създаване произтича от приетите решения на Европейския съвет, който се проведе на 10 и 11 декември 2020 година. 

Настоящите насоки имат за цел да подкрепят оперативната съвместимост на сертификатите за ваксинация, което означава, че съдържанието на сертификатите е еднакво, и да установят минимален набор от данни за всеки документ. В тях също така се полага основата за надеждна рамка за гарантиране на автентичността и целостта на сертификатите, по която ще продължи работата в Мрежата по въпросите на електронното здравеопазване, включително за допълнително уточняване на необходимите мерки за защита и сигурност на данните. Насоките имат за цел създаването на схема, която може да включва както хартиени, така и цифрови средства, като гарантира гъвкавост и съвместимост със съществуващите национални решения и строга защита на личните данни.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви:

„Приветствам приемането на насоките относно доказването на ваксинация за медицински цели. Нуждаем се от общ подход към ваксинационните сертификати и очаквам с нетърпение да продължим сътрудничеството със Световната здравна организация за разширяване обхвата на този инструмент на световно равнище. Оперативно съвместимите сертификати ще бъдат важен инструмент за гражданите по време на пандемията, но и след преодоляването й.“

Насоките са резултат от обсъжданията в Мрежата по въпросите на електронното здравеопазване, както и от първите консултации с Комитета за здравна сигурност, EMA, ECDC и СЗО. Насоките са насочени предимно към ваксинацията срещу COVID-19, но могат да се използват в бъдеще като основа за доказване на ваксинационния статус, съобщиха още от Европейската комисия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments